Атанасова и Белазелков остават в КС, но с по-кратък мандат Снимка: © Народно събрание

Конституционният съд отмени частично решенията за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков в частта с изрично удължения им от парламента мандат.

КС е решил, че двамата няма как да останат цели 9 години като конституционни съдии, а ще изкарат по-кратък 7-годишен срок.

Бившата председателка на ПГ на ГЕРБ и бившият върховен съдия бяха избрани през януари 2024 г. от 49-ото Народно събрание в явно нарушение на по-ранно произнасяне на КС за продължителността на мандатите.

Само няколко дни по-рано КС беше определил, че конституционен съдия, избран след предвидения срок, упражнява правомощията си "само за оставащия срок от мандата" - т.е. в този случай 7 вместо пълните 9 години.

Тогава мнозинството в парламента реши нарочно да запише, че те ще останат конституционни съдии до януари 2033 г. и дори разписа чие място заемат съответно Атанасова и Белазелков, така че нейният мандат да е малко по-дълъг.

Днес КС очаквано реши, че това дописване на основния закон е нередно. Мандатите им няма да бъдат продължавани след ноември 2030 г. и февруари 2031 г.

Жалбата беше подадена както от президента Румен Радев, така и от други депутати в 49-ото НС.

Радев дори отказа да уважи клетвата на двамата нови конституционни съдии в знак на протест срещу акта на Народното събрание, с който беше нарушена Конституцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024