Атентат в стила на Путин: Сръбски политик е брутално пребит от службите за сигурност

Насред протестите срещу Александър Вучич - Сърбия беше разтърсена от още по-брутален политически скандал след нападението срещу опозиционния политик Никола Сандулович.

61-годишният председател на малката Републиканска партия е бил отведен от дома му от служители на държавната Агенция за сигурност и разузнаване, които са го задържали за разпит.

Дъщеря му Клара обаче съобщава, че два дни по-късно семейството е открило Сандулович във Военната болница в центъра на Белград.

В Twitter бяха разпространени записи, на които се вижда как човекът е в тежко състояние и едва стои в съзнание.

Близките му съобщават, че по тялото му има следи от побой, не може да движи дясната си ръка и вероятно е бил отровен с невропаралитично вещество.

Никой от службите не е дал информация на семейството как се е стигнало до тежкото му състояние.

Това е вторият случай на предполагаемо отравяне на Никола Сандулович за последните две години, твърди още неговата дъщеря.

Председателят на Републиканската партия е в сръбската политика от десетилетия, той е бил близък съмишленик на покойния премиер Зоран Джинджич, който беше убит през 2003 г.

Нападението срещу него се е случило само ден след като Сандулович е положил цветя на паметника в Преказ (Косово), издигнат в памет на около 60 албанци от фамилията Яшари, убити през 1998 г. по време на сражения между сръбската войска и Армията за освобождение на Косово по време на Слободан Милошевич.

Сърбия и до ден днешен не признава независимостта на Косово.

Премиерът на Косово Албин Курти публикува остро критична позиция срещу сръбските власти:

"Тази неописуема бруталност показва какво причинява сръбското правителство на собствените си граждани, които посмеят да признаят истината и да търсят помирение. Това представлява и сериозно нарушение на Хартата за правата на човека, и е насилие в стила на Путин срещу онези, които отказват да участват в отрицанието на геноцида".

Според информация на съпругата на Сандулович, той е успял да разпознае няколко от мъжете, които са го пребили в сградата на разузнаването.

Сред тях е бил и Милан Радойчич (сръбски политик, санкциониран по закона "Магнитски") и още трима души, замесени в организирано нападение в Косово през септември 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024