Как се провежда голямо международно събитие в спорта, без да се застраши здравето на състезатели, официални лица и зрители? Този въпрос беше задаван многократно в Мелбърн през последните седмици и ще продължава да е в дневния ред, защото Australian Open даде ценен пример как се организира мащабен турнир по време на пандемия.

Всъщност, Tennis Australia успя да проведе няколко надпревари в затворен балон в „Мелбърн Парк“ в продължение на повече от 21 дни. Това се случи в голям град в страна, жертвала толкова много, за да ограничи разпространението на Covid-19 и смъртните случаи, предизвикани от него.

Вирусът не изчезна, той създаде много проблеми на организаторите и ги изправи пред огромните очаквания на хората. Те обаче се справиха и след края на турнира имаше само един заразен тенисист, който не предаде Covid, а здравната картина в щата Виктория не се влоши особено.

Публиката на Australian Open освирка ваксините, докато правителството води битка с антиваксърите

Всичко това може да бъде пример за провеждането на Олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август тази година, макар мащабът им да е от друго ниво, а Япония да е далеч по-засегната от епидемията в сравнение с Австралия.

Едно е сигурно – изненадващите пречки са неизбежни. Изпълнителният директор на Tennis Australia и основен организатор на „мейджъра“ Крейг Тайли разкри, че всяка вечер е спал по три часа и е отслабнал с няколко килограма, а освен това е пратил семейството си далеч от Мелбърн. От комитета в Токио, който отговаря за Игрите това лято, са се свързали с него за съвети, а Тайли им е казал само: „Пожелавам ви успех“.

Проблемите в Австралия започнаха още преди играчите, треньорите и съдиите да са пристигнали. Полетите бяха отменени заради разпространението на новите варианти на коронавируса и организаторите трябваше да пуснат чартъри. В тях обаче бяха засечени Covid-инфекции и 72 души от общо над 1200, свързани с турнира, трябваше да прекарат строга карантина в продължение на две седмици, по време на която нямаха право дори да излязат в коридора.

Организаторите и местните власти се притесняваха, че ако няколко играчи дадат положителни проби, турнирът ще бъде отменен. Самият Тайли е очаквал обаждане от щатския премиер Даниел Андрюс всяка една секунда, в което да му обяви, че надпреварата се прекратява. Мерките, макар и предизвикали остри критики от страна на състезателите, на пръв поглед свършиха работа. Те бяха предприети, за да се запази не само здравето на хората от турнира, а и на гражданите на Мелбърн, които получиха достъп до трибуните. Градът тъкмо бе излязъл от 111-дневен локдаун и не искаше кошмарът да се повтаря.

Защо Australian Open не копира изцяло модела на американските отборни спортове като баскетбола, които през 2020 направиха „балони“ и там проведоха плейофите? Много по-трудно е да организираш международно събитие, на което присъстват спортисти от цял свят, казва четвъртфиналистката Джесика Пегула, чието семейство е собственик на тима по американски футбол „Бъфало Билс“.

„Тук мерките трябва да бъдат много по-строги – постоянни тестове, карантина, дезинфекция“, обяснява тя.

Няколко играчи се оплакаха от условията и казаха, че ги държат като „затворници“. Юлия Путинцева намери мишки в хотелската си стая, почти всички изразиха недоволство от качеството и количеството на храната, други не можеха дори да отворят прозорците на стаите си.

Ограниченията обаче бяха спазвани, а нарушителите – санкционирани. „Беше истинско влакче на ужасите още от старта“, казва Тайли.

Организаторите отделиха 11 помощни велоергометъра за тези, които не могат да излизат, но получиха запитвания за уреди и от останалите състезатели, защото те се оплакаха от ограничено време навън за тренировки – едва два часа на корта и 90 минути във фитнеса. Тайли се задейства и им ги осигури, предостави им още пътечки за йога и медицински топки. Накрая дори организира подгряващ турнир за хората под карантина, отделяйки ги в по-малък „балон“.

Когато първата и единствена тенисистка – Паула Бадоса – се зарази с Covid-19, екипът на Australian Open я транспортира в хотел за карантинирани и испанката прекара там 10 дни.

След това се появи нова пречка – пет дни преди началото на турнира служител на един от хотелите, в които играчите бяха настанени, даде положителен тест за коронавирус. Последва поредна изолация, но, за щастие, инфекции сред състезателите нямаше.

Пет дни след старта на надпреварата дойде поредната спънка. Появи се малък клъстер от заразени в хотел край летището, а щатът Виктория наложи петдневен локдаун, което означаваше и забрана за феновете да посещават мачовете в „Мелбърн Парк“. Те дори бяха изгонени точно в полунощ, докато гледаха двубоя между Новак Джокович и Тейлър Фриц.

Според Tennis Australia – това събитие е довело до загуби на стойност 25 млн. долара, които иначе щяха да постъпят в касите на организаторите чрез продажба на билети. Това бе още един удар по тях, а накрая стана ясно, че общите загуби са колосални – над 100 млн. долара.

Скоро привържениците се завърнаха по трибуните, но какво се получава, след като си затворил професионални спортисти в малки стаи за толкова дълго време? Контузии. Шампионът Новак Джокович едва не се отказа заради мускулно разкъсване в коремната област, Григор Димитров получи травма в гърба, Матео Беретини се оттегли от мача срещу Стефанос Циципас. Рафаел Надал също бе поставен пред опасност да пропусне турнира.

„Искам да знам как ще изглежда ситуацията през сезона след „австралийското лято“, защото това определено не е добре за здравето на играчите“, каза Джокович.

„Избирате сами дали да играете и да преминете през мерки и ограничения, или да останете у дома и да тренирате – това е“, заяви Григор Димитров на една от пресконференциите си. „Знаем какво се случва по света, във всяка една държава. Ситуацията е трудна и много некомфортна. Прави живота на всеки от нас тежък – не само за спортистите, за всички хора“.

Намирането на правилния баланс в тази ситуация е много трудно и няма как всички да са доволни. Tennis Australia обаче не отстъпи от принципите си въпреки критиките и даде пример, че все пак е възможно по време на пандемия да се проведе събитие, което носи радост на хората.

Сега всички гледат към организацията на Олимпийските игри в Токио. Там сложността ще бъде от съвсем друга категория, защото в Япония трябва да пристигнат над 11 хиляди спортисти от 206 държави, състезаващи се в 339 дисциплини от 33 спорта.

Австралия овладя пандемията – отчела е 909 жертви и има около 40 активни случая на коронавирус. Смъртните случаи в Япония обаче са над 7400, а през януари имаше нов пик на заразата. Властите в страната засега са убедени, че Игрите ще се проведат.

Мнозина определиха Australian Open като „генерална репетиция“ за Олимпиадата и организаторите в Токио вече знаят пред какви изпитания ще се изправят - само трябва да ги умножат по няколко пъти.


Крепостта на "Ливърпул" е разрушена, но шампионите отказват да поправят системата

Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024