С всяка изминала седмица агонията за шампионите на Висшата лига от „Ливърпул“ се удължава още повече. Доскоро тимът на Юрген Клоп не беше побеждаван у дома в продължение на над три години, но крепостта „Анфийлд“ рухна този февруари.

Носителите на шест Шампионски лиги (КЕШ) са неузнаваеми и допуснаха четири поредни загуби в първенството – три от тях като домакини. Първо ги изненада скромният отбор на „Брайтън“, а малко след това шампионите претърпяха поражение от фаворита за титлата „Манчестър Сити“. Последва загуба от „Лестър“ с 1:3, но тази, която болеше най-много, дойде този уикенд.

Градският съперник „Евертън“ никога не бе печелил на „Анфийлд“ през новия век. Водените от Карло Анчелоти „карамели“ обаче надиграха тима на Клоп с 2:0 и „червените“ от Мърсисайд окончателно отпаднаха от битката за трофея. Те са на шесто място – на 19 точки зад „Сити“ и на пет под чертата, даваща право на участие в Шампионската лига.

Щабът на „Евертън“ показа повече от бурна радост – и Анчелоти, и играчите, и легендата Дънкан Фъргюсън, който е помощник-треньор, знаеха колко важен е този успех срещу вечния враг. Тимът им не бе печелил дербито цяло десетилетие, а сега безидейният „Ливърпул“ попадна в капана им. „Карамелите“ заслужават уважение за представянето си, защото бяха перфектни в тактическо отношение, потърсиха късмета и го намериха, а също така накараха съперника да се чуди как изобщо да измисли план „Б“. "Червените" бяха безсилни.

Не е трудно да се посочат причините за падението на действащите шампиони. Всеки веднага би казал, че контузията на най-добрия защитник в лигата Върджил ван Дайк доведе до пропукването в отбраната. Проблемите не свършиха дотук – Джо Гомес и Жоел Матип също са дълго в лазарета заради травми, което накара Клоп изцяло да пренареди защитната си линия. Той купи още бранители през зимния трансферен прозорец и върна халфовата си линия в най-задна позиция.

И това обаче не помогна. „Ливърпул“ сякаш е прокълнат с контузии този сезон – Фабиньо е аут, капитанът Джордан Хендерсън излезе от терена с накуцване по време на мача с „Евертън“, Анди Робъртсън, Жоржиньо Вайналдум, Роберто Фирмино, Александър-Арнолд, Садио Мане, Мохамед Салах – всички те прекараха седмици извън терена заради травми.

Вероятно това се дължи на липсата на предсезонна подготовка заради пандемията или заради агресивния стил на „червените“, изискващ постоянна преса на високи обороти, изцедяваща силите на футболистите. В дадени моменти от мачовете Мане, Александър-Арнолд и Фирмино не приличат на себе си – нещо, което миналия сезон изобщо не изглеждаше възможно. Вратарят Алисон направи няколко ключови грешки в последните мачове и се превърна в големия виновник за две от загубите.

Всичко това оказа влияние върху винаги усмихнатия и шегуващ се Клоп. Той дълго време повтаряше, че отборът му ще излезе от кризата, но напоследък се поддаде на натиска от медиите и отправи словесни атаки към тях, към опонентите, както и към мениджърите на съперниците.

Когато по-рано този месец стана ясно, че германският специалист е преживял лична трагедия и е загубил майка си, това даде обяснения за много от проблемите на „Ливърпул“. Клоп обаче отрича – той е сигурен, че може да потисне емоциите си. Хората, които работят с него, наистина казват, че не са станали свидетели на някаква коренна промяна. Наставникът обаче не е свикнал методите му да се провалят с гръм и трясък както сега, защото е един от най-добрите треньори на нашето съвремие.

Отборът е в най-лоша серия от загуби от 1923 г. насам и влезе в спирала от неуспехи, която продължава да се върти. За това е виновен целият клуб, който не бе готов с централна двойка защитници, с която да започне новата година, въпреки че знаеше за сериозната контузия на Ван Дайк. Специалисти като Рори Смит от The New York Times определят кризата и като грешка на самия Клоп, който не промени стила на игра нито с един елемент въпреки трудния период.

„Единственият начин, който аз знам, е да продължа да опитвам отново, отново и отново“, каза този уикенд германецът. И е прав, защото именно така постигна най-големите си успехи. В „Борусия“ (Дортмунд) играеше атакуващ и атрактивен футбол, с който стигна до финал на Шампионската лига, спечели две титли и Купа на Германия. Неговият „Ливърпул“ стана символ на така наречения „рок енд рол“ стил – агресивна преса по целия терен, високо изнесена защита, бързи комбинации и мълниеносни атаки. Точно с тях той стана шампион във Висшата лига – нещо, което не се бе случвало от 30 години. С тази тактика спечели и Шампионската лига през 2019 г.

Сега системата е същата и никой не може да вини Клоп, че не я преобразява и че вече може би е разгадана от съперниците. Защото ако промени стила си, ще промени самия себе си.

53-годишният специалист вече е имал подобен период на неуспехи. В последния му сезон в „Борусия“ той видя как почти всеки играч от отбора му претърпява контузия, други напуснаха, а „Дортмунд“ завършиха седми в лигата, след което Клоп си тръгна.

Сега ехото от онази 2015 г. се чува с всяка изминала седмица, с всеки антирекорд, който тимът му „подобрява“. „Ливърпул“ продължава да прави същите неща и очаква други резултати. Макар да продължава да губи обаче, тимът не може да бъде отписван, защото е един от последните клубове в света, който би изгубил идентичността си.


Прочетете още:

Публиката на Australian Open освирка ваксините, докато правителството води битка с антиваксърите

Допинг измамите на Русия: Как държавата прикри свой спортист чрез болница фантом и фалшиви документи

Футболът се бори срещу расизма, но сам създава средата, в която той живее


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024