Гръцката компания "Авакс", която изпълнява строителството на газовия интерконектор в България, пое ангажимент, че целият обект ще е завършен до края на август или не по-късно от 7-8 септември.

Изпълнителният директор на компанията Антониос Мицалис беше повикан на среща в президентството, на която присъстваха президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев, вицепрезидентът Илияна Йотова и министъра на енергетиката Росен Христов.

"От самото начало осъзнаваме колко е важен този проект и даваме най-доброто по силите си, за да го приключим успешно. В края на 2020 г. имахме 35 квалифицирани специалисти, които се разболяха от Covid - знаехме, че това е важен проект и обещахме на нашия премиер Мицотакис да направим всичко възможно Гърция да се гордее с този проект. Мисля, че изпълнихме това обещание", каза той.

Мицалис посочи, че "в рамките на август или първата седмица на септември всичко ще бъде изпълнено докрай" и коментира състоянието на строителството с гръцка поговорка: "Погълнахме животното, остана само опашчицата".

Теодора Георгиева от ICGB коментира, че компанията има пълна подкрепа от държавата и че ангажиментът на строителя, заявен пред най-високо институционално ниво, ще доведе до спазване на графика.

Тя посочи, че очаква информация от "Булгаргаз" кога точно да се активира точката "Комотини" за приемане на азерския газ по гръцката връзка.

"Доколкото ми е известно, те имат сключен анекс до края на септември и резервиран капацитет на Неа Месемврия - Сидирокастро, така че ще се съобразим изцяло с поетите от тях ангажименти, за да може при първа възможност да активираме точка "Комотини", каза тя.

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер