Снимка: © Unsplash

Организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, предупредиха за "хаос" и големи опашки от пътници, които ще настъпят от 1 юли. Причината е, че тогава влиза в сила единният европейски Covid-сертификат за ваксинирани, преболедували и тествани отрицателно за вируса.

Ако държавите членки не се координират достатъчно добре, въвеждането в действие на сертификатите ще създаде проблеми по летищата, пишат организациите в писмо, цитирано от Reuters.

Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт предупредиха националните лидери, че рискът от хаос е реален и че има много различия в подхода към използване и проверка на сертификатите в отделните страни.

Новите ваксинационни сертификати: Какво трябва да знаем

Дигиталните документи имат QR-кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу Covid-19, преболедували са в последните месеци, или са с отрицателен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от 1 юли и държавите ще ги признават взаимно, но ще се изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

В писмото се посочва, че единственият начин да бъдат избегнати големи опашки и закъснения за полети по време на пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището.

Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига. Националните правителства трябва да предоставят и нужното оборудване за четене на QR-кодовете.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена