Австралия разширява проверката на Джокович след признанието за нарушената карантина

Австралийските имиграционни власти ще разширят проверката си срещу Новак Джокович, като обхванат и данните за това, че той е нарушил задължителната си карантина в Сърбия - в периода, с който аргументира медицинското си изключение от ваксиниране.

Министърът по имиграционните въпроси Алекс Хоук ще реши дали да прекрати визата на Джокович по два отделни въпроса - дали позитивният му тест от 16 декември 2021 г. е валидно основание за допускане в Австралия и дали тенисистът отговаря на изискванията за "добро поведение".

Вторият въпрос е част от условията за получаване на виза в Австралия, като в повечето случаи той засяга хора с криминално минало. Едно от потенциалните основания, заради които чужденец може да загуби правото си на престой в страната, е свързано с "миналото и настоящото криминално или цялостно поведение" на човека.

Самопризнанието на Джокович, че е нарушил задължителната карантина в Сърбия и че е допуснал подписването на декларация с невярно съдържание при влизането си в Австралия, ще бъде подложено на допълнителна проверка, според The Age.

Джокович призна, че съзнателно е нарушил карантината след положителния PCR

Ще бъде проверено и несъответствието между показанията му под клетва пред съда и личните му обяснения в Instagram няколко дни по-късно.

В началото на седмицата Джокович свидетелства, че е "тестван и диагностициран на 16 декември". В Instagram-профила си той обаче се опита да оправдае своя публична поява с награждаване на деца на 17 декември, като казва, че в този ден все още не е знаел за положителния резултат от своя PCR-тест.

Дори това да е така - решението му да се срещне с френските журналисти от "L’Equipe" на следващия ден със сигурност е взето в съзнателно нарушение на правилата за Covid-карантина.

Репортерът Франк Рамела и фотографът Етиен Гарние се срещат с Джокович на 18 декември в тенис академията му в Белград.

Световният No. 1 не е информирал французите за това, че от два дни има позитивен тест за Covid-19. Журналистите обаче са предварително предупредени от екипа на Джокович, че "не бива да задават никакви въпроси за ваксините и за намеренията му да играе на Australian Open".

"Много деликатни теми, ако някой още се съмнява. Не се замислихме да го попитаме дали е обмислял да се тества. И ако да - какъв е бил резултатът.", пише Рамала в статия за "L’Equipe".

Джокович се е съгласил да позира без маска и да крещи по време на фотосесията (по искане на Етиен Гарние) - с други думи, създал е потенциална възможност за разпръскване на вируса в помещението.

Тенисистът обаче е бил по-внимателен при разговора си с репортера Рамела.

"В рамките на 33 минути Джокович отговаряше на въпросите с убедителност. И двамата бяхме защитени, намирахме се един срещу друг на дистанция около 1 метър, от двете страни на дълга правоъгълна маса. На молбата на Етиен да свали маската си за пет минути по време на интервюто, Джокович отказа", пише френският репортер.

По време на разговора Джокович признава, че "не е политически коректен".

Франк Рамела заявява, че на 10 януари се е тествал за Covid-19, преди да замине за Австралия. "Негативен", пише той.

Оправданието на Новак Джокович за появата му на интервюто е, че "не е искал да подведе журналиста". Той твърди, че е отменил всички останали ангажименти освен срещата си с "L’Equipe".

"След интервюто се прибрах вкъщи и се изолирах за изискания период, но гледайки назад, смятам, че това беше грешна преценка и приемам, че трябваше да пренасроча този ангажимент", казва той.

Не е ясно колко време ще отнеме на министъра по имиграционните въпроси Алекс Хоук да завърши проверката си по казуса. Хоук трябваше да обяви решението си още на 12 януари, но сръбските адвокати са му предоставили допълнителни данни, заради които разследването ще се удължи.

The Age посочва, че някои австралийски депутати от управляващата партия са поискали той да се произнесе възможно най-бързо, но източници от министерството казват, че Хоук има намерение да завърши процедурата по коректен начин, дори това да го забави с няколко дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024