Австралия разширява проверката на Джокович след признанието за нарушената карантина

Австралийските имиграционни власти ще разширят проверката си срещу Новак Джокович, като обхванат и данните за това, че той е нарушил задължителната си карантина в Сърбия - в периода, с който аргументира медицинското си изключение от ваксиниране.

Министърът по имиграционните въпроси Алекс Хоук ще реши дали да прекрати визата на Джокович по два отделни въпроса - дали позитивният му тест от 16 декември 2021 г. е валидно основание за допускане в Австралия и дали тенисистът отговаря на изискванията за "добро поведение".

Вторият въпрос е част от условията за получаване на виза в Австралия, като в повечето случаи той засяга хора с криминално минало. Едно от потенциалните основания, заради които чужденец може да загуби правото си на престой в страната, е свързано с "миналото и настоящото криминално или цялостно поведение" на човека.

Самопризнанието на Джокович, че е нарушил задължителната карантина в Сърбия и че е допуснал подписването на декларация с невярно съдържание при влизането си в Австралия, ще бъде подложено на допълнителна проверка, според The Age.

Джокович призна, че съзнателно е нарушил карантината след положителния PCR

Ще бъде проверено и несъответствието между показанията му под клетва пред съда и личните му обяснения в Instagram няколко дни по-късно.

В началото на седмицата Джокович свидетелства, че е "тестван и диагностициран на 16 декември". В Instagram-профила си той обаче се опита да оправдае своя публична поява с награждаване на деца на 17 декември, като казва, че в този ден все още не е знаел за положителния резултат от своя PCR-тест.

Дори това да е така - решението му да се срещне с френските журналисти от "L’Equipe" на следващия ден със сигурност е взето в съзнателно нарушение на правилата за Covid-карантина.

Репортерът Франк Рамела и фотографът Етиен Гарние се срещат с Джокович на 18 декември в тенис академията му в Белград.

Световният No. 1 не е информирал французите за това, че от два дни има позитивен тест за Covid-19. Журналистите обаче са предварително предупредени от екипа на Джокович, че "не бива да задават никакви въпроси за ваксините и за намеренията му да играе на Australian Open".

"Много деликатни теми, ако някой още се съмнява. Не се замислихме да го попитаме дали е обмислял да се тества. И ако да - какъв е бил резултатът.", пише Рамала в статия за "L’Equipe".

Джокович се е съгласил да позира без маска и да крещи по време на фотосесията (по искане на Етиен Гарние) - с други думи, създал е потенциална възможност за разпръскване на вируса в помещението.

Тенисистът обаче е бил по-внимателен при разговора си с репортера Рамела.

"В рамките на 33 минути Джокович отговаряше на въпросите с убедителност. И двамата бяхме защитени, намирахме се един срещу друг на дистанция около 1 метър, от двете страни на дълга правоъгълна маса. На молбата на Етиен да свали маската си за пет минути по време на интервюто, Джокович отказа", пише френският репортер.

По време на разговора Джокович признава, че "не е политически коректен".

Франк Рамела заявява, че на 10 януари се е тествал за Covid-19, преди да замине за Австралия. "Негативен", пише той.

Оправданието на Новак Джокович за появата му на интервюто е, че "не е искал да подведе журналиста". Той твърди, че е отменил всички останали ангажименти освен срещата си с "L’Equipe".

"След интервюто се прибрах вкъщи и се изолирах за изискания период, но гледайки назад, смятам, че това беше грешна преценка и приемам, че трябваше да пренасроча този ангажимент", казва той.

Не е ясно колко време ще отнеме на министъра по имиграционните въпроси Алекс Хоук да завърши проверката си по казуса. Хоук трябваше да обяви решението си още на 12 януари, но сръбските адвокати са му предоставили допълнителни данни, заради които разследването ще се удължи.

The Age посочва, че някои австралийски депутати от управляващата партия са поискали той да се произнесе възможно най-бързо, но източници от министерството казват, че Хоук има намерение да завърши процедурата по коректен начин, дори това да го забави с няколко дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023