Джокович призна, че съзнателно е нарушил карантината след положителния PCR Снимка: © Getty Images

След като Новак Джокович беше подложен на критики за участието в няколко събития дни след положителната проба за коронавирус, дадена на 16 декември 2021 г., световният №1 реши да обясни ситуацията с дълга публикация в Instagram.

В нея сърбинът признава, че съвсем съзнателно не е отменил интервю за френския вестник L'Equipe на 18 декември, "за да не подведа журналиста" - но твърди, че е спазвал всички противоепидемични мерки.

За награждаването на деца в Белград в деня след положителния PCR - Джокович коментира, че не бил получил резултата от теста. Вместо това е направил бърз антигенен тест преди събитието и той се оказал отрицателен.

Джокович твърди, че e бил с Covid на 16 декември - но на следващия ден е награждавал деца в Белград

"Искам да се обърна към вас по повод продължаващата дезинформация за моите дейности и присъствие на събития през декември след положителния ми PCR COVID тест. Има дезинформация, която трябва да бъде коригирана, особено в интерес на голямата загриженост на обществото заради моето присъствие в Австралия. И да отговоря на въпроси, които са много болезнени и притесняващи моето семейство. Искам да подчертая, че опитах много сериозно да осигуря безопасността на всички в съответствие със задълженията за тестване", пише Джокович.

"Посетих баскетболен мач в Белград на 14 декември, след който стана ясно, че няколко души са дали положителна проба за COVID-19. Въпреки че нямах COVID симптоми, направих бърз антигенен тест на 16 декември, който бе негативен и от повишена предпазливост си направих официален PCR тест на същия ден.

На следващия ден посетих тенис събитие в Белград, за да дам наградите на деца, направих си бърз антигенен тест преди да отида на събитието и той бе негативен. Бях асимптоматичен, чувствах се добре и не бях получил известие за позитивния PCR тест преди края на събитието.

На следващия ден, 18 декември, бях в моя тенис център в Белград, за да изпълня отдавнашен ангажимент за интервю и фотосесия за L’Equipe. Отмених всички други ангажименти освен интервюто за L’Equipe. Чувствах се длъжен да направя интервюто за L’Equipe, защото не исках да подведа журналиста, но стоях на дистанция и носех маска - с изключение на момента на снимката.

След интервюто се прибрах вкъщи и се изолирах за изискания период, но гледайки назад, смятам, че това беше грешна преценка и приемам, че трябваше да пренасроча този ангажимент", обяснява сърбинът.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич по-рано призова Новак да даде разяснения и заяви: "Ако Джокович е излизал навън с ясното съзнание, че има положителен PCR тест за коронавирус, това е чисто нарушение на правилата".

Австралийските медии разкриха несъответствия и в декларацията му за влизане в Австралия, в която Джокович е отбелязал, че не е пътувал в чужбина в 14-дневния период преди пристигането. Той обаче беше в Марбея (Испания) в края на 2021 г., пристигайки там от Белград.

Джокович е подал невярна информация в декларацията за влизане в Австралия

"По отношение на декларацията ми за пътуване, тя беше попълнена от мое име от моя екип, както казах на имиграционните власти при пристигането ми. Моят агент искрено се извинява за административната грешка в отбелязването на грешния прозорец за предишното ми пътуване, преди да дойда в Австралия. Това беше човешка грешка и определено не е нарочно. Живеем в предизвикателно време, в глобална пандемия, и понякога такива грешки се случват. Днес моят екип даде допълнителна информация на австралийското правителство, за да изясним въпроса.

Счетох, че е важно да изясня дезинформацията, но няма да правя повече коментари от уважение към австралийското правителство, техните власти и настоящия процес.

Винаги е чест и привилегия да играя на Australian Open. Australian Open е обичан много от играчи, фенове и общността не само във Виктория и Австралия, а и по целия свят. Просто искам да имам възможността да се състезавам срещу най-добрите играчи в света и да играя пред една от най-добрите публики в света", написа Джокович.

Справка в сайта на здравното министерство на Испания показва, че в страната се допускат само напълно ваксинирани граждани от Сърбия (поне 14 дни след втората доза или след първата за Janssen). Дават се изключения само за пътуване по "неотложност и необходимост". В такъв случай сръбските граждани трябва да уведомят посолството на Испания в Сърбия за специално разрешение, което да е последвано от отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. Възможно е и представяне на сертификат за преболедуване на Covid след полученото изключение.

Съмненията около твърденията на сърбина, че има право на медицинско изключение за Австралия от ваксинация заради прекаран Covid-19, станаха още повече независимо от решението на австралийския съд да му разреши престой в страната. Германският Der Spiegel съобщава за няколко странни несъответствия в документите, които адвокатите на 34-годишния сърбин са представили пред съда.

Те лансират предположението, че първоначалният позитивен тест би трябвало да е вписан не на 16 декември, а на 26 декември. Репортерите на Spiegel засичат още нещо странно - в понеделник (10 януари 2022) в 13:19 ч. те проверяват QR-кода от документа за положителната проба за Covid-19 на Джокович, внесен от адвокатите в Австралия. Проверката води до страница в сайта на Института за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут", само че резултатът показва "Негативен", а не "Позитивен". След около час по-късно журналистите отново сканират QR-кода и виждат, че същият референтен номер вече показва "Позитивен".

Третото несъответствие при документите на Новак Джокович е именно в поредния номер на тестовете му.

Германски IT-та доказват, че сертификатът на Новак Джокович е подправянАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024