Докато министърът на имиграцията на Австралия обмисля дали повторно да анулира визата на Новак Джокович, властите установиха разминаване в подадената от сърбина декларация за пътуване и реалните обстоятелства.

В документа, с който световният №1 е влязъл в страната на 5 януари, е отбелязано, че не е пътувал през последните 14 дни преди пристигането в Австралия.

Това обаче не е вярно, тъй като в последните дни на 2021 г. тренираше в испанския курорт Марбея, след като пристигна там от Белград. Той дори качи снимка в социалните мрежи от града, в който започна подготовка за новия сезон. Сега органите на реда в Австралия ще изясняват обстоятелствата около пътуването му до Испания.

Случаят "Джокович": Властите обмислят повторно анулиране на визата, полицията разпръсна феновете му

В декларацията за пътуване ясно е посочено, че подаването на невярна информация е сериозно нарушение, което може да доведе до гражданска санкция „с минимално наказание от 12 месеца в затвора“. Според неофициална информация Джокович е обяснил, че декларацията му е попълнена от представител на Австралийската тенис федерация – органът, който заедно с щатските власти във Виктория му осигури медицинско изключение.

Джокович е подал невярна информация в декларацията за влизане в Австралия

Сърбинът твърди, че то му е дадено, въпреки че не е ваксиниран . заради положителна проба за коронавирус, отчетена на 16 декември 2021 г. В дните след тази дата обаче той е засечен на няколко събития с участие на много хора, включително награждаване на деца в Белград.

В понеделник Федералният окръжен съд в Мелбърн реши, че визата на Джокович е била анулирана неправомерно. Съдия Антъни Кели отсъди световният №1 да бъде освободен от хотела за карантинирани чужденци, да получи обратно паспорта и вещите си, а властите да му платят разноски за нанесените щети.

Съдът в Австралия отмени анулирането на визата на Джокович

Мотивите му за това бяха, че служителят на Граничен контрол, който е анулирал визата, е действал „необосновано“, а Border Control са поставили сърбина под натиск и не са му осигурили необходимото време да се свърже с адвокатите си и с Tennis Australia.

Джокович вече тренира на корта в Мелбърн преди началото на Australian Open на 17 януари, но все още не е сигурен дали ще остане в Австралия. Имиграционният министър Алекс Хоук може да използва извънредните си правомощия и да анулира повторно визата му. Случаят с невярната информация в декларацията за пътуване се разглежда от властите.

Междувременно Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) публикува първото си официално изявление по случая с Джокович.

„ATP дълбоко уважава жертвите, направени от народа на Австралия в хода на пандемията от Covid-19, както и стриктната гранична политика на страната. Усложненията от последните дни, свързани с желанието на наш играч да влезе в Австралия, обаче показват нуждата от по-ясно разбиране, комуникиране и прилагане на правилата“, казват от ATP.

Те подчертават, че при пътуването си до Мелбърн Новак Джокович е вярвал, че му е било дадено медицинско изключение, необходимо за спазване на здравните разпоредби в Австралия. „Поредицата от събития, завършила със съдебното заседание в понеделник, вреди на всички замесени страни, включително на здравето на Новак и подготовката му за Australian Open“, гласи позицията на асоциацията.

От ATP продължават да насърчават ваксинацията срещу Covid. Според официалните данни 97% от играчите в топ 100 на световната ранглиста са имунизирани с дози от препаратите срещу коронавируса.


Победната пресконференция на сем. Джокович приключи при въпрос за карантинатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024