Съдът в Австралия отмени анулирането на визата на Джокович Снимка: © Getty Images

Съдия Антъни Кели отмени решението на федералните власти на Австралия за анулиране на визата на Новак Джокович. Обратът на събитията означава, че 9-кратният шампион на Australian Open може да остане в страната и да участва в турнира, който започва на 17 януари - освен ако правителството не предприеме нови действия срещу сърбина.

Жалбата на световния №1 в тениса се оказа успешна и правителството ще трябва да плати разноски в размер на нанесените щети, да освободи сърбина от хотела за неваксинирани чужденци в Мелбърн в рамките на 30 минути, както и да върне обратно паспорта му.

Съдът отсъди в полза на 34-годишния тенисист, след като съдията намери за "необосновани" действията на служителя на Граничен контрол, който е взел решение за анулиране на визата му.

Федералният министър на имиграцията обаче предупреди, че може отново да отмени визата на Джокович. Адвокатът, който представляваше правителството – Кристофър Тран, заяви пред съда, че министърът обмисля дали да приложи „личните си правомощия за отмяна“ въпреки решението на Антъни Кели, който отмени решението на Министерството на вътрешните работи.

Случаят "Джокович": Властите обмислят повторно анулиране на визата, полицията разпръсна феновете му

Делото „Джокович срещу Министерството на вътрешните работи“ в Австралия продължи няколко часа. То засяга анулираната виза на световния №1 в тениса, който не беше допуснат в Австралия с медицинско изключение през миналата седмица. Адвокатите на сърбина обжалваха решението, докато правителствените представители го защитаваха.

Поради големия обществен интерес заседанието се излъчваше на живо онлайн. Пренатоварването на системата обаче доведе до технически проблеми с официалния стрийм и се появиха алтернативни такива в Youtube.

Първи впечатления: Джокович е представляван от трима възрастни адвокати, които са се събрали в изискана конферентна зала. Правителствените адвокати са по-млади и участват в разговора от различни помещения. Ръководителите на двата лагера са Николас Ууд (Джокович) и Кристофър Тран (правителството). Първият е завършил право и философия в Австралийския национален универститет, а вторият - право в Харвард

По време на изслушването на адвокатите на Джокович бяха повдигнаха няколко акцента. Защитата на Новак, ръководена от Ууд, набляга на отзивчивостта на тенисиста и на факта, че е предоставил всички нужни документи.

Ууд посочи, че сред изискванията в заявлението за получаване на виза не е влизало предоставяне на доказателства, свързани с медицинското изключение, което сърбинът е получил. Въпреки това „Господин Джокович предостави доказателства от практикуващи медицински специалисти както при качване на самолета, така и при повдигането на въпроса, след като е пристигнал.“

Въпросните доказателства са се изразявали в документа, получен от Австралийската тенис федерация. Съдия Кели призна, че остава озадачен от това, че делегатът, анулирал визата на Джокович, не е счел въпросната документация за валидна:

"Тук професор и изключително квалифициран лекар са връчили на кандидата медицинско изключение. Медицинското изключение и неговото основание са били потвърдени и от още един независим експертен панел, осигурен от щата Виктория. Този документ е бил в ръцете на делегата. Въпросът, който ме вълнува, е "Какво повече е можел да направи този човек?“

По време на изложението на защитата на Джокович се стигна и до отношението, което носителят на 20 титли от Големия шлем е получил по време на разпитите на летището. Съдията изведе от транскрипцията на разговорите на граничните власти с Новак информацията, че в четвъртък в четири сутринта Джокович е бил инструктиран да изключи телефона си. Това го е лишило от възможността да комуникира с когото и да е било през целия период (или поне по-голямата част от него) до 7:42 ч., когато решението за анулирането на визата е било взето.

Новак е казал пред делегата: "Ако ми дадете нужното време, за да се събудят от Tennis Australia и да се събуди агентът ми, ще мога да се свържа с тях по телефона и ще ви предоставим всичко допълнително, от което имате нужда." Това време не му е било осигурено.

Съдия Кели упреква имиграционните служби за натиска, който са оказали над Джокович, и обобщава държанието им към него чрез отправените към него думи: "Няма да ти помогне да се свържеш с адвокатите си, нека просто да приключваме."

Адвокатите на Джокович посочиха, че правителственият делегат не е предоставил доказателства, че преболедуването на Covid-19 не е валидна причина за връчване на медицинско изключение. Николас Ууд посочи, че така единственото категорично твърдение по темата остава на Atagi (Австралийският технически съвет по имунизация), според който подобна причина е достатъчна. Ууд добави, че в такива случаи ваксинацията "не е препоръчителна".

Стана ясно, че ако анулирането на визата на Джокович остане в сила, той ще получи забрана за посещение на страната в следващите три години. Предвид факта, че сърбинът е 34-годишен, това е много вероятно да означава, че повече няма да играе на Australian Open - най-успешният турнир от Големия шлем в кариерата му. Новак е деветкратен шампион в Мелбърн.

С това приключи изслушването на адвокатите на сърбина. Кристофър Тран направи резюме на своето изложение, което ще представи в детайли след почивката. Направи впечатление, че Тран използваше значително по-специализирана лексика и изброи голям брой предходни случаи, на които ще се позове, когато заседанието бъде подновено около 6:15 ч. българско време.

Изслушването бе подновено за кратко, за да се удължи разпоредбата за задържане на Джокович в Австралия до 11:00 ч. българско време. След това отново бе временно прекратено.

Оказа се, че прекъсванията са били с цел търсене на съгласие. При следващото подновяване съдията обяви решението си.


Победната пресконференция на сем. Джокович приключи при въпрос за карантинатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024
Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024