Снимка: © Unsplash

Австрийските власти преустановиха пътническите полети от общо 10 страни, сред които е и България. Мярката важи от 15 до 31 юли, а причината е продължаващото разпространение на коронавирус пандемията.

Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите. Ограниченията не се отнасят до товарните полети, полетите за репатриране, санитарната авиация и полетите, свързани с държавните интереси на Австрия.

Забранени са още полетите от Египет, Сърбия, Косово, Черна Гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния и Молдова.

До момента важеше забрана за Русия, Китай и Великобритания, а тя продължава да действа.

През юни Австрия обяви отварянето на границите си за 32 европейски държави и възобновяване на въздушните връзки. Но страната продължава да отчита по над 100 нови случая на коронавирус на дневна база, което налага новите мерки.

На 8 юли правителството на Австрия Австрия въвежда карантина за пристигащи от България Румъния и Молдовa заради Covid-19. Всеки, който се завърне от посещение в някоя от трите страни, е задължен да предостави отрицателен PCR-тест или да се изолира за 14-дневен срок под карантина. 

Канцлерът Себастиан Курц призова сънародниците си да не пътуват до България, Румъния и Молдова. Същият режим бе наложен за пристигащите от страните от Западните Балкани. "Установяваме все повече случаи на внасяне на инфекцията от чужбина. Затова издаваме спешен призив да не се пътува до тези държави", каза тогава Курц.

От 8 юли насам Австрия регистрира над 400 заразени с коронавирусна инфекция. Там общият брой на случаите е над 18 900, от които 17 хиляди вече са излекувани. Броят на жертвите вследствие на Covid-19 в страната е 708.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните