"Автомагистрали" скрили от Сметната палата договор с фирмата, от която са изтеглени и изпрани 53 млн. лв.

Бившето ръководство на „Автомагистрали“, управлявало държавното дружество по време на кабинета „Борисов 3“, не е предоставило на Сметната палата всички сключени договори с фирми за изграждането на АМ „Хемус“.

Сред тях е контракт за наем на техника с „Водно строителство – Благоевград“, фирма, разследвана за изпиране на 53 млн. лв. след изтеглянето им от кухи фирми. Това съобщи в. „Сега“, след като медията е получила копия на всички договори, представени от „Автомагистрали“ на палатата.

От списъка отсъстват три договора, сключени на 22 май 2020 г. На тази дата са подписани общо 6 договора с три фирми – "АМ Хемус", „Водно строителство-Благоевград“ и „Европейски пътища“. И трите имат по два контракта – за доставка на материали и за наем на механизация, съответно за участъците 4, 5 и 6 от магистралата. Липсват споразуменията за наем на техника, които са рамкови.

Рамково споразумение по принцип се прави, когато се възлагат еднотипни дейности, но без достатъчна яснота за количествата. Логично е да се предложат единични цени, а с последващи действия да се договарят конкретните обеми за доставки. В този случай обаче сумите по договорите са изплатени с аванс. Не е ясно дали изобщо са закупени материали.

Авансите за строежа на АМ "Хемус": Странни договори и нелогични плащания

Няма данни по договорите да са предоставени застрахователни полици, каквото е изискването при превеждане на аванс.

„Водно строителство-Благоевград“ и изтеглените от нея 53 млн. лв са в центъра на разследването и на делото, което доведе до престрелки между МВР и прокуратурата.

Тази фирма е получила аванс по договора си за доставка на материли за учатък 5 в размер на 84,108 млн. лв, като впоследствие част от парите са прехвърлени на кухи фирми и изтеглени в кеш в присъствието на рефера по футзал Борислав Колев, който засега е единственият обвиняем по делото за АМ „Хемус“. Не е ясно на кого е дал парите и къде са те.

Прокуратурата срещу МВР по делото за АМ "Хемус" (обзор)

Колев беше задържан, а после пуснат под домашен арест. Той отказва да свидетелства според прокуратурата, която обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че оказвал натиск върху наблюдаващите магистрати за допускане на отстъпки срещу евентуално съгласие за даване на показания.

Стоянов отхвърли обвиненията и каза, че прокуратурата не желае да разпита лице, „готово да разкрие цялата схема около АМ „Хемус“. Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че държавното обвинение бави умишлено разследването, защото то „ще стигне до бившите управляващи от ГЕРБ“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024