Бившето ръководство на „Автомагистрали“, управлявало държавното дружество по време на кабинета „Борисов 3“, не е предоставило на Сметната палата всички сключени договори с фирми за изграждането на АМ „Хемус“.

Сред тях е контракт за наем на техника с „Водно строителство – Благоевград“, фирма, разследвана за изпиране на 53 млн. лв. след изтеглянето им от кухи фирми. Това съобщи в. „Сега“, след като медията е получила копия на всички договори, представени от „Автомагистрали“ на палатата.

От списъка отсъстват три договора, сключени на 22 май 2020 г. На тази дата са подписани общо 6 договора с три фирми – "АМ Хемус", „Водно строителство-Благоевград“ и „Европейски пътища“. И трите имат по два контракта – за доставка на материали и за наем на механизация, съответно за участъците 4, 5 и 6 от магистралата. Липсват споразуменията за наем на техника, които са рамкови.

Рамково споразумение по принцип се прави, когато се възлагат еднотипни дейности, но без достатъчна яснота за количествата. Логично е да се предложат единични цени, а с последващи действия да се договарят конкретните обеми за доставки. В този случай обаче сумите по договорите са изплатени с аванс. Не е ясно дали изобщо са закупени материали.

Авансите за строежа на АМ "Хемус": Странни договори и нелогични плащания

Няма данни по договорите да са предоставени застрахователни полици, каквото е изискването при превеждане на аванс.

„Водно строителство-Благоевград“ и изтеглените от нея 53 млн. лв са в центъра на разследването и на делото, което доведе до престрелки между МВР и прокуратурата.

Тази фирма е получила аванс по договора си за доставка на материли за учатък 5 в размер на 84,108 млн. лв, като впоследствие част от парите са прехвърлени на кухи фирми и изтеглени в кеш в присъствието на рефера по футзал Борислав Колев, който засега е единственият обвиняем по делото за АМ „Хемус“. Не е ясно на кого е дал парите и къде са те.

Прокуратурата срещу МВР по делото за АМ "Хемус" (обзор)

Колев беше задържан, а после пуснат под домашен арест. Той отказва да свидетелства според прокуратурата, която обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че оказвал натиск върху наблюдаващите магистрати за допускане на отстъпки срещу евентуално съгласие за даване на показания.

Стоянов отхвърли обвиненията и каза, че прокуратурата не желае да разпита лице, „готово да разкрие цялата схема около АМ „Хемус“. Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че държавното обвинение бави умишлено разследването, защото то „ще стигне до бившите управляващи от ГЕРБ“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия