Снимка: © Audi

Най-големите автомобилни производители в Европа започват бавното завръщане към нормалния режим на работа в заводите - седмици след като продукцията на коли и авточасти беше прекратена заради пандемията от Covid-19. 

Volkswagen обявиха, че започват поетапното подновяване на своето производство, като в седмицата от 20 април ще се върнат на работа работниците в Цвикау (Германия) и Братислава (Словакия). Останалите предприятия в Германия, както и в Португалия, Испания, Русия и САЩ, следва да възобновят производството през седмицата, започваща от 27 април. Впоследствие, през месец май, производството ще бъде възобновено последователно в заводите на марката в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико

Производството ще бъде възобновено в съответствие с настоящите наличности на части и компоненти от поддоставчиците, отчитане на държавните изисквания в Германия и в Европа, развитието на пазарните резултати по отношение на продажбите и произтичащите от това режими на работа на заводите. Независимо от развитието на всички тези фактори и процеси, основен приоритет на компанията ще остане спазването на строгите мерки за защита на здравето на служителите, съобщават от германския автомобилен гигант. 

За подновяването на работата е изработен план от около 100 мерки, които целят да минимизират риска от заразяване на хора в рамките на Volkswagen. 32 от 33-те завода в Китай вече се върнаха към активно производство и към момента няма съобщения за случаи на коронавирус сред служителите там. Volkswagen продължава да следи внимателно развитието на ситуацията в глобален мащаб, възникнала в резултат на пандемията на коронавирус, съобщават от компанията. 

Hyundai вече поднови работата на завода си в Носовице (Чехия) след повече от 20 дни пауза заради здравната криза, съобщава германската медия Automobil Produktion. Поточните линии в чешкия автомобилен завод са пуснати във вторник сутрин, като засега ще работят само две от обичайните три смени служители. 

Южнокорейската компания е въвела стриктни мерки за хигиена на работните площадки. Всички обекти на компанията се дезинфекцират по няколко пъти на ден, а масите в столовата ще се разделят с прегради, за да не се допуска пряк контакт между хората. 

Заводът в Носовице - единствената производствена база на Hyundai в ЕС - има повече от 2500 служители. Работата в него беше спряна на 21 март заради увеличения брой на пациенти с Covid-19 в Чехия. Към 15 април в страната има 6151 потвърдени случая на инфекция с новия коронавирус, като починалите пациенти са 163. Броят на новозаразените пациенти намалява стабилно през последната седмица, като изглежда Чехия е достигнала пика на епидемията.

Hyundai възстанови временно и работата на завода си в Санкт Петербург със съкратени смени. Въпреки обявената от властите ваканция за цялата руска икономика, автомобилният сектор не е засегнат от принудителните мерки, тъй като е в списъка на стратегическите индустрии. 

Magna Steyr в Грац започна отново да произвежда G-класата на Mercedes, като се очаква към 20 април да бъде възстановена и работата по моделите на BMW и Jaguar. 

Медиите в Испания съобщават, че френският автопроизводител Renault също се готви да отвори отново заводите си. Първоначално се предвижда връщане на работниците в базите на компанията във Валядолид и Севиля, които ще възстановят производството в една смяна. Мерките за сигурност и тук ще бъдат повишени.

Служителите ще бъдат снабдени с предпазни средства според типа работа, която изпълняват. Едната група ще бъде длъжна да носи хирургически маски, втората ще ползва FFP2 респираторни маски, а третата група ще работи както с маски, така и с очила и защитни шлемове. При влизане в завода служителите ще се проверяват за симптоми на заболяване и няма да се допускат хора с повече от 37,5 градуса температура. Всички материали и работни помещения ще се дезинфекцират редовно. 

Фабриката на Renault в словенския град Ново Место би трябвало да заработи отново на 21 април, съобщава SeeNews. Датата обаче може да се измести и по-напред във времето, тъй като част от служителите в завода са граждани на съседните Хърватия и Босна и ще се наложи да бъдат поставени под задължителна карантина, ако се върнат обратно на работа в Словения. Затрудненията в рестарта на производството се дължат и на по-сложната ситуация с доставките на авточасти от другите заводи на Renault в Испания и Турция. 

Заводът в Ново Место е единственият завод за производство на автомобили в Словения и е работодател на около 3400 души. 

Унгарският завод на Audi в Гьор също поднови частично работата на една от монтажните линии за сглобяване на шестцилиндрови двигатели. Близо 100 работници на компанията са включени в първата възстановена смяна. Фабриката беше спряна временно на 23 март.

Opel, които притежават завод в Сентготхард, Унгария, също се подготвят за връщане на работа при повишени мерки за сигурност. Моментът ще зависи от ситуацията на пазара и евентуалното удължаване на рестрикциите в страната, казва говорител на производителя, цитиран от Hungary Today. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет