Китайската сензация в свободните ски Айлин Гу спечели второто си злато от Зимните олимпийски игри в Пекин, като стана първата състезателка по ски свободен стил, спечелила три медала от една Олимпиада.

18-годишната суперзвезда оглави рампата във финала на ,,халфпайп“ в Genting Snow Park в китайския град Джонджако, с което добави второ злато след златното 1620-градусовото завъртане миналата седмица и среброто в ,,слоупстайл“, което спечели във вторник.


В ,,халфпайпа" Гу доминира от самото начало, като разкри, че това събитие е най-силното ѝ представяне.

На финала, тя повторно ускорява по рампата, накрая на всяка засилка се изтрелва към небето с грациозно извиване и прецизни тройни и двойни завъртания на височина 3,6 метра, на фона на силните аплодисменти по трибуните.

,,Снежната принцеса“ надмина себе си във втория манш с впечатляващия резултат от 95,25. Тя вече е със осигурено злато, когато тръгва на трето победно спускане.

Шампионката прегръща треньора си на върха на склона, пуска се още веднъж по рампата и завършва карането си с лесни скокове, позиране и празнуване.

„Никога досега не бях правила победна обиколка през целия си живот, казах си: ,,Знаеш ли какво? Това е последното събитие на Олимпийските игри. Чувствам, че най-накрая го заслужавам“. Наистина съм щастлива“, коментира Гу пред репортери на олимпийския сайт след победата.

,,Изминаха две поредни седмици на най-интензивните върхове и спадове, които някога съм изпитвала в живота си – това го променя завинаги.", каза тя.

С третия си медал в свободните ски, китайката Айлин Гу влезе в историята на Зимните олимпийски игри в този петък.

В размишленията над първите си исторически олимпийски игри, Гу споделя, че основната емоция, която изпитва е „дълбоко вкоренено чувство на благодарност и решимост“.

„Просто ей така всичко си идва на мястото. Години и години усъвършенстване и най-накрая сякаш издишвам дълбоко въздуха. Чувствам се изтощена. Господи, от церемонията по откриването до сега карах ски всеки ден, така че наистина съм уморена, но се чувствам спокойна. Чувствам се благодарна. Чувствам се изпълнена със страст и се чувствам горда", завърши Айлин Гу.

Канадката Каси Шарп спечели среброто с най-добър резултат от 90,75, а нейната съотборничка Рейчъл Каркър взе бронз. Емоционална шампионката прегърна и двете, докато позираха за снимки след събитието.

Гу носи шапка на панда, по време на получаването на своя талисман Bing Dwen Dwen на стълбичката а за награждаване, с което предизвика вълнение сред феновете си в китайските социални мрежи.

Айлин Гу - олимпийска шампионка


Айлин Гу: От ски училището в САЩ до златния медал в Пекин и кориците на модните списания Айлин Гу: От ски училището в САЩ до златния медал в Пекин и кориците на модните списания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024