Айлин Гу: От ски училището в САЩ до златния медал в Пекин и кориците на модните списания Снимка: © Getty Images

Олимпийският дебют на Айлин Гу по време на финалите на Зимната олимпиада стана една от най-обсъжданите теми този вторник. Родената в САЩ ски състезателка в свободен стил е най-известният спортист на Олимпиадата в Пекин - лицето ѝ блести в рекламни кампании и корици на списания и в Китай, и в Америка.

Начинът, по който 18-годишната Гу спечели първия си златен медал – при последното си спускане в дисциплината "Big Air", затвърди статута ѝ на една от най-големите изгряващи звезди на зимните спортове. Тя стигна до златото с грандиозен трик, който никога преди не беше успявала да изпълни в състезание.

Феновете в социалната мрежа Weibo са оставили над 90 000 коментара за по-малко от 30 минути, след като Гу се придвижи до челната позиция.

Тя беше на трето място след два солидни скока – с гарантиран поне бронзов медал. Но след това направи 1620° - четири и половина пълни завъртания, предостатъчни, за да я класират първа. Останалите скиорки пред нея, Матилд Гремо от Швейцария и Тес Ледьо от Франция, се опитаха да изпълнят своя трик, но не успяха и останаха съответно с бронз и сребро.

След третото си пускане 18-годишната Гу изкрещя от радост на английски: "Боже мой! Не плача. Определено не плача". След обявяването на резултата ѝ - 94.50, тя падна на колене.

Айлин Гу печели златния медал на Олимпиадата в Пекин 2022

Трудно е да се повярва, че кариерата на Айлин Гу е започнала едва преди две години. На 18 г. китайско-американската скиорка вече има множество рекорди в свободните стилове. Родената в Сан Франциско състезателка е първият спортист със спечелени два златни медала в 35-годишната история на Световното първенство по ски свободен стил.

Тя е най-младата представителка в "30 под 30 години" на Forbes в спорта и развлеченията. Преди това удвоява броя на медалите за Китай в дебюта си в X Games, едно от най-големите събития за екстремен спорт в света. Кадри от ски триковете на Гу в YouTube предизвикват както страхопочитание, така и уплаха - тя по чудо се извисява и извършва завъртания на 720 градуса във въздуха, преди да кацне майсторски на пистите.

По повод X Games 2021, скиорката си припомня в интервю за писание HIGHEnergy: „Бях единственият новобранец там, най-младият състезател. Да мога да представлявам всички млади хора и жените, беше наистина значимо за мен, както и да бъда първият спортист от Китай, който спечели X Games".

Айлин Гу - ски скок - зимна Олимпиада 2022 Пекин

Гу е модна звезда в Китай и краси страниците на регионалните издания на Vogue, ELLE, InStyle, Cosmopolitan и Harper’s BAZAAR. За нейните половин милион последователи в Weibo тя е известна като „Снежната принцеса“ или "Гу Айлинг“. Но това, което я прави забележителна, не са атлетичните ѝ способности, нито нейният чар на супермодел, а комбинацията от двете и как спокойно приема цялата слава. „Модата е толкова забавна, креативна и се съчетава много добре със ските, защото създава перфектен баланс и мога да поддържам двете неща, които са интересни за мен", казва тя.

"Снежаната принцеса" започва да кара ски на 3 години, когато майка ѝ я води в ски училище в "Нортстар" в Калифорния. Доста бързо вдига нивото и до 7 години вече прави впечатляващи неща. „Треньорите ми казваха, че вече могат да ме научат на много малко, затова ми предложиха да се присъединя към ски отбор“, спомня си Гу. „По това време двете опции бяха състезания или свободни ски. Майка ми смяташе, че състезанията са твърде опасни, защото карах доста бързо, за да изпитам тръпката. Така че, за да ме забави, ме пусна на свободни ски, без да знае какво е това".

Майката на Айлин Гу не подозира, че това решение ще направи точно обратното на „да я забави“. Но Гу стига върха в женските фрийстайл ски и пренаписва историята на спорта.

Преди Зимните игри тийнейджърката прекарва делничните си дни в тренировки, а през уикендите лети до различни градове заради ангажиментите си, свързани с модата.

В друго интервю, около година преди Зимната олимпиада, Гу споделя, че осъзнава пред какво предизвикателство се изправя в спорта, но и че целият натиск и очаквания са под неин контрол.

След няколко сезона на състезания от големи форуми под флага на САЩ, през 2019 тийнеджърката обявява, че ще смени националната си принадлежност и ще се състезава за Китай.

Какво стои зад решението ѝ да представлява Китай на Игрите? "Мислех да се състезавам за Китай от 11-годишна, когато беше обявено, че Олимпиадата ще се проведе там. След това страната си постави за цел да популяризира снежните спортове преди 2022, а аз искам да вдъхновя хората тук", казва Гу.

"Гледах всички американски и канадски скиори, но след това отивах в Китай и не виждах никакви паралели, защото спортът всъщност не съществуваше на професионално ниво там. Исках да донеса медали на Китай", добавя тя и казва, че идолът ѝ е канадката Кая Търски, която е световна шампионка от 2013 и има общо 7 златни медала от X Games.

"Карането на ски изгражда толкова много увереност в мен, особено когато виждам на какво е способно тялото ми. Всеки път, когато научавате нов трик, е трудно не защото е физически сложно, а защото трябва да преодолеете ума си и да принудите тялото си да направи нещо, което никога не е правило преди. Нарушавате собствените си умствени и физически граници и това наистина носи еуфория - едно от най-невероятните чувства", разказва Гу.

Майка ѝ е от Пекин и от 2-годишна Гу ходи там всяко лято. Владее свободно мандарин. Създава приятели и е наясно с китайската култура от ранна възраст.

"Затова мога по-лесно да приемам различията. Мога също така да се адаптирам към различни обстоятелства. В известен смисъл, създадох по-гъвкава личност за себе си - не само културно, но и в ските, и в модната сфера", заявява скиорката.

Айлин Гу - интервю - ски

Гу пътува по света в "преследване на сняг по всяко време на годината". Най-често прекарва времето си в Европа или Колорадо. Била е в Швейцария и Нова Зеландия за обучение. Бяга почти всеки ден, което не е типично за един скиор.

"Против диетите съм и съм основен застъпник за интуитивното хранене. В момента наистина има изградена негативна култура на хранене около младите и момичетата. Искам да съм далеч от нея", казва тя.

"Активно водя в дневник и размишлявам как се чувствам, докато участвам в състезания или по време на тренировка. Опитвам да използвам това, доколкото мога, за да ме води. Документирам от много години в него и всъщност малка част е свързана със ските. Пиша предимно неща, които се случват в живота ми. Това е по-скоро нещо, което ми помага да се отпусна в края на деня", разкрива Айлин Гу.

"Сещам се за безброй пъти, когато съм се чувствала толкова близо до изпълняването на трик, но някак си не можех да го направя. Аз съм определението за кръв, пот и сълзи. Толкова пъти съм плакала не от болка, а от разочарование. Трудни времена като тези ме учат много за устойчивостта и решителността, а също така за малките частици страст, които показват колко много обичам спорта", добавя тя.

Колкото и да е харесвана, Гу признава, че понякога получава много "омразни съобщения" в социалните мрежи. "Винаги има хора, които искат да омаловажат способностите ви или да игнорират успехите ви. Но нямам енергия да се доказвам пред всички. Просто оставям резултатите да говорят сами за себе си".

Модата изгражда голямата ѝ увереност. "Творческият аспект, стилът, да бъдеш уникален и различен - това е хубаво, защото в ските трябва да измислиш свой собствен трик. Един от критериите, по които се оценяват състезанията, е стилът".

Айлин Гу - модел

Кой е най-трудния момент в кариерата на Айлин Гу? "Най-трудният момент за мен беше след X Games. Има нещо, наречено постолимпийска депресия - прекарвате почти целия си живот, години от времето си, за да се подготвите за това голямо събитие и след това изведнъж всичко свършва и чувствате загуба. Не осъзнавах колко реално може да бъде въпросното чувство и че може да се случи в събитие, което не е Олимпийските игри".

"Имах чувството, че се чувствам наистина изгубена и объркана. Бях като надрусана цяла седмица, а после изведнъж ми нямаше нищо. Тогава осъзнах колко много имам нужда да се занимавам с нещо извън ските. След това наистина поисках да се занимавам повече с модата и други аспекти на живота. Но всъщност мисля, че съм по-малко стресирана от повечето хора на моята възраст, защото наистина мога да кажа, че намерих страстта си", казва Айлин Гу.

Тя вижда бъдещето си в Станфордския университет. "Сигурна съм, че ще си прекарам страхотно там. Интересувам се от молекулярна генетика, международни отношения, журналистика. Вероятно ще продължа скиорската си подготовка, може би ще ходя на модни ревюта, което си е мечта. Навсякъде съм, но е супер забавно".

Айлин Гу с трети исторически олимпийски медал в ски свободен стил Айлин Гу с трети исторически олимпийски медал в ски свободен стил

"Джу И падна" събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спорт "Джу И падна" събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спортАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024