Отново е месецът на гордостта, в който целият свят празнува различните. В София предстои ежегодният прайд, който е малък остров на свобода за ЛГБТИ хората и гигантски лъч на надежда, че нещата могат да са нормални.

След месец предстоят избори и очевидно нацистите са обединени в желанието си да са част от управлението на моята родина.

Да, България е моята родина. Роден съм тук, тук отраснах. Дълги години исках да се махна и преди светът да се срине, често бягах за глътка въздух и свобода някъде другаде.

България е мястото, където се влюбих за първи път. Това момиче усети за мен неща, които дълги години след това нямах смелостта да призная пред самия себе си.

България е мястото, където години по-късно отново се влюбих за първи път. В момче, чиято любов така и не успя да пробие дълго градените в душата ми стени, пазени от дълбок и всеобхватен страх.

В България научих, че родината ми е място, където любовта е изключително трудно начинание. Толкова трудно, че преди години се бях убедил, че не съм способен да обичам, че това е преживяване за другите.

За щастие намерих съюзници, които ме научиха, че това са глупости. Съюзници, с които всяка година протестирам за правото си да обичам, да бъда обичан и да изразявам любовта си.

Днес осъзнавам, че любовта към родината ми е една от най-трудните в живота ми.

Шумни банди нацисти, евангелисти и други опортюнисти, прикрити зад трибагреници и патетични думи за криворазбрано родолюбие, от години отнема България от мен и от стотици хиляди други. Благодарение на човекомразната реторика на нацистките организации, толерирани на най-високо политическо ниво, днес е малко странно да кажеш, че си родолюбец.

Дейността на ВМРО, БНС, “Възраждане” и подобните им формации превърна родолюбието в омраза. Идентификацията като патриот се превърна в идентификация като човек, който мрази всеки различен, всеки, който не се вписва в някакъв тесен и фалшив образ на “истинския българин”.

Като човек, който изпитва омраза може би единствено към целината и презрелите плодове, няма как да се асоциирам с тези прояви на родолюбие. Като човек, който е прочел макар и малко за историята на света, не мога да се захласвам по реторика извадена от човекомразни идеологии, без значение дали са в левия или десния край на политическия спектър.

Патриотизмът и родолюбието, които мога да подкрепя, са израз на любов.

Любов като тази, която е накарала Вазов да напише “любя, тача и милея”, да се чувства “син на земя прекрасна” и да усеща, че “в край свободен аз живея”. Любов към хубавите и лошите неща, които се случват на мен и около мен, любов към езика ми, шегите ми, историята ми и всичко, което ме прави българин.

Тези неща са точно толкова мои, колкото и на всеки друг българин, без значение от неговия, пол, цвят, сексуална ориентация или религия. Хората, които твърдят нещо друго, не са родолюбци и патриоти.

Те опетняват свободолюбивия дух, с който българите се гордеем от векове, опетняват приемствеността, в която сме възпитавани, но най-вече опетняват изконните ни ценности - да сме обединени, да работим здраво, да пазим езика, културата и природата си, да се доверяваме на науката и разума.

Искам да живея в България, в която цикълът на омраза и опетняване на любовта е прекъснат. Искам да мога да обичам свободно, без да се страхувам и да изпитвам срам. Без значение дали става дума за любовта към любимия ми или към родината ми.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024