Отново е месецът на гордостта, в който целият свят празнува различните. В София предстои ежегодният прайд, който е малък остров на свобода за ЛГБТИ хората и гигантски лъч на надежда, че нещата могат да са нормални. 

След месец предстоят избори и очевидно нацистите са обединени в желанието си да са част от управлението на моята родина.

Да, България е моята родина. Роден съм тук, тук отраснах. Дълги години исках да се махна и преди светът да се срине, често бягах за глътка въздух и свобода някъде другаде. 

България е мястото, където се влюбих за първи път. Това момиче усети за мен неща, които дълги години след това нямах смелостта да призная пред самия себе си.

България е мястото, където години по-късно отново се влюбих за първи път. В момче, чиято любов така и не успя да пробие дълго градените в душата ми стени, пазени от дълбок и всеобхватен страх.

В България научих, че родината ми е място, където любовта е изключително трудно начинание. Толкова трудно, че преди години се бях убедил, че не съм способен да обичам, че това е преживяване за другите.

За щастие намерих съюзници, които ме научиха, че това са глупости. Съюзници, с които всяка година протестирам за правото си да обичам, да бъда обичан и да изразявам любовта си.

Днес осъзнавам, че любовта към родината ми е една от най-трудните в живота ми.

Шумни банди нацисти, евангелисти и други опортюнисти, прикрити зад трибагреници и патетични думи за криворазбрано родолюбие, от години отнема България от мен и от стотици хиляди други. Благодарение на човекомразната реторика на нацистките организации, толерирани на най-високо политическо ниво, днес е малко странно да кажеш, че си родолюбец.

Дейността на ВМРО, БНС, “Възраждане” и подобните им формации превърна родолюбието в омраза. Идентификацията като патриот се превърна в идентификация като човек, който мрази всеки различен, всеки, който не се вписва в някакъв тесен и фалшив образ на “истинския българин”.

Като човек, който изпитва омраза може би единствено към целината и презрелите плодове, няма как да се асоциирам с тези прояви на родолюбие. Като човек, който е прочел макар и малко за историята на света, не мога да се захласвам по реторика извадена от човекомразни идеологии, без значение дали са в левия или десния край на политическия спектър.

Патриотизмът и родолюбието, които мога да подкрепя, са израз на любов.

Любов като тази, която е накарала Вазов да напише “любя, тача и милея”, да се чувства “син на земя прекрасна” и да усеща, че “в край свободен аз живея”. Любов към хубавите и лошите неща, които се случват на мен и около мен, любов към езика ми, шегите ми, историята ми и всичко, което ме прави българин. 

Тези неща са точно толкова мои, колкото и на всеки друг българин, без значение от неговия, пол, цвят, сексуална ориентация или религия. Хората, които твърдят нещо друго, не са родолюбци и патриоти. 

Те опетняват свободолюбивия дух, с който българите се гордеем от векове, опетняват приемствеността, в която сме възпитавани, но най-вече опетняват изконните ни ценности - да сме обединени, да работим здраво, да пазим езика, културата и природата си, да се доверяваме на науката и разума.

Искам да живея в България, в която цикълът на омраза и опетняване на любовта е прекъснат. Искам да мога да обичам свободно, без да се страхувам и да изпитвам срам. Без значение дали става дума за любовта към любимия ми или към родината ми.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед