Първият учебен ден е радост за децата, но и за родителите, а Back to School/ “Обратно на училище” е вече популярно понятие, с което описваме есенното пазаруване - от обувки и тетрадки до ново бюро, настолна лампа, раница и несесер.

За да ви улеснят в избора, тази година от ИКЕА - магазинът, който винаги ни изненадва с нещо практично, красиво и удобно, са направили селекция с някои от най-важните неща за учениците. Всички стоки са отделени в специална рубрика на сайта на мебелния бранд и имат и специални по-ниски цени.

Започваме с бюрото, защото то е сърцето на стаята.

Ikea бюро Alex

Едно бюро задължително трябва да има чекмеджета и да не заема много място. Важно е да знаем, че колкото по-голямо е, толкова повече площ за разхвърляне ще предлага. Затова далновидните родители, купуват компактни бюра.

Ето например кратък преглед на цялото количество вещи, грижливо подредени върху бюрото в стаята на 14-годишната ни дъщеря:

Камъни-кристали, които не трябва да се пипат от други ръце, за да не им се развали енергията; безжична тонколона; настолно огледало; капачки от кенчета със сантиментална стойност; моливник; билети от ученически концерт, който отдавна е минал; перо за китара, чашка с пръстени; кутия за бижута; книги, които може би някога ще се четат, но още не им е дошло времето. И някъде между всички тези неща, тийнейджърът у нас се намества и пише домашни, често със слушалки в ушите.

И тук на помощ идва бюро ALEX с две чекмеджета и едно отделение за кабели по дължината му от 100 см. - перфектен компактен вариант за всяка възраст. Едно голямо предимство на тази мебел е, че има гръбче, което позволява различни вариации за поставянето му, като не е непременно да е залепено за стена.

Столът.

Това е най-важната вещ в стаята, защото има пряко значение за стойката. Съответно трябва и най-добре да се обмисли. Столовете на ИКЕА имат отлично съотношение цена-качество. Според възрастта на детето може да се започне с нещо весело като ORFJALL и след това да преминете към столовете за пораснали - с много повече опора за гърба и опции за нагласяване.

Колкото и да се бунтуваме обаче, истината е, че не всички деца винаги учат по бюрата си.

Учебници и тетрадки по земята или в леглото бяха нещо немислимо в нашето детство, когато всяка вещ имаше само едно-единствено и предварително зададено от родителите ни предназначение.

На леглото се спи, по пода се ходи - това е. Сега нищо не е каквото беше, най-малко самите Gen Z-та.

Така че една многофункционално ергономична подложка за крака/врат/гръб може да се окаже особено полезна за тяхното израстване. Тя е с цип, калъфката се пере и освен това има покритие срещу плъзгане. С нея търкалянето по пода вече няма да е същото.

Няколко аксесоара за повече ред в хаоса могат рязко да оправят картината в стаята на младите хора.

Много родители изпадат в паника от вида на апокалипсиса, който настъпва често в пространствата на нашите деца. Психолозите обаче съветват да сме по-мъдри - разхвърляната стая е симптом, а не е проблем. Тя казва, че децата ни са объркани, търсят себе си и не могат да се подредят. В този смисъл стаята е огледало на тях самите и е редно да подходим с разбиране и търпение.

И все пак няколко хитри идеи за организиране на пространството в стаята винаги са добре-дошли

В ИКЕА има много приятни аксесоари за бюро, тип органайзери и рафтове, които лесно могат да съберат нещата, нямащи си точно място. Или онези, които са толкова важни, че трябва да са под око и на бързодостъпно място. Те се монтират без да се пробиват дупки, а част от тях - като таблото SKADIS - могат да се персонализират с аксесоари от същата серия.

От типичните за ИКЕА артикули - едновременно красиви и функционални, специално внимание заслужава поставката за лаптоп или монитор VATTENKAR (на снимката), която, когато не се ползва, би могла да се прибере на някой рафт.

Хубавото на всички тези мебели и аксесоари е, че те са еднакво функционални както за детска стая, така и за офис или кабинет. Това означава, че растат с детето и няма опасност, изведнъж да станат много детски за порасналия тийнейджър.

От ИКЕА са избрали в селекцията си и една приятна бюджетна синя лампа за бюро с доста 90-тарски привкус. Името ѝ е FLOTTILJ и се вписва добре във всеки интериор, като дава приятен цветови акцент.

Още няколко многофункционални вещи са възглавничката за крака/гръб/врат OVNING и разделителят за бюро със същото име, изработен от филц. Той е нещо като голям несесер, който, когато не се ползва, просто се сгъва и прибира в чекмеджето.

Раниците на ИКЕА също заслужават внимание. Хубави материи, изчистен дизайн, без видим брандинг, те са също универсални откъм възраст и пол.

За добрите майки и домакини има и кутия за обяд от популярната 365+ серия с прецизно заключване и различни отделения, която ще запази грижливо приготвената храна свежа през целия ден.

Един особено грабващ окото артикул от малките аксесоари е бутилката за вода BASTUA. Тя е изработена от неръждаема стомана и има красива дървена дръжка. Дизайнът е вдъхновен от финландските сауна ритуали, създава добро настроение, не е прекалено обемна и влиза в универсалните странични джобове на повечето раници.

Това беше шортлистата на ИКЕА, можете да се вдъхновите от нея или да си направите ваша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024