Принцеса Катарина-Амалия е само на 17 години, но вече е готова да създаде прецендент за монархическите традиции на Нидерландия. 

Най-голямата дъщеря на крал Вилем-Александър е изпратила писмо до премиера Марк Рюте, в което го информира, че се отказва от правото си на годишна издръжка в размер на близо 2 млн. долара. Бюджетът й се полага в периода между навършване на пълнолетие и короноването като кралица на Нидерландия. 

"На 7 декември 2021 г. ще навърша 18 г. и според закона ще започна да получавам издръжка. Намирам това за неудобно, тъй като няма да върша нищо в замяна на тези средства, а останалите студенти се намират в много по-затруднено положение, особено във времето на коронавирусната пандемия", казва принцесата в писмото си. 

Катарина-Амалия завърши средното си образование с отличие, като положи зрелостните си изпити в гимназия в Хага преди няколко дни. 

Instagram-профилът на кралското семейство публикува кратко видео, в което се вижда как принцесата издига флага на Нидерландия заедно със своята ученическа раница на пилон - стара местна традиция, с която родителите на абитуриенти "отпразнуват" успешното дипломиране на своите деца. 

Сега Катарина-Амалия споделя в писмото си до Рюте, че планира да направи едногодишна пауза, преди да продължи с образованието си в университет. 

Принцесата смята да прекара свободната година в пътуване, "откриване на света" и занимание с всички неща, които може би няма да има възможност да прави в следващите десетилетия с поемането на монархическите си задължения. 

Амалия добавя още, че има намерение да възстанови сумата от близо 400 000 долара, която е получавала по време на ученическите години и че няма да поиска достъп до полагащата й се годишна издръжка, "докато ролята ми на принцеса на Нидерландия не изисква високи разходи". 

Това е първият случай, в който член на монархическото семейство на страната се отказва от финансовата си компенсация. Изборът на принцесата вероятно ще се отрази и върху популярността на фамилията сред обществото. 

Според изследване от 2012 г., направено още по време на управлението на кралица Беатрикс (на снимката), нидерландското кралско семейство има една от най-високите бюджетни издръжки в Европа. Тогава годишните им разходи са достигали до 39,4 млн. евро. Изчисленията на изследовател от университета в Гент от този период показват, че Испания харчи четири пъти по-малко пари за издръжката на своето кралско семейство. 

Кралица Беатрикс абдикира от престола през пролетта на 2013 г., когато синът й Вилем-Александър беше коронован. 54-годишният монарх има три дъщери от брака си с Максима Серути. Най-голямата е Катерина-Амалия и тя е със статут на престолонаследник. Принцеса Алексия е родена на 26 юни 2005, а Ариана - на 10 април 2007 г. 

През есента на 2020 г. Вилем-Александър и съпругата му бяха подложени на обществени критики, след като заминаха на почивка в Гърция в разгара на Covid-кризата. Макар да не нарушиха никакви правила, кралят и кралицата бяха обвинени, че не дават добър пример на нацията, а опозицията поиска от премиера Марк Рюте да обясни защо не е посъветвал кралското семейство да си остане вкъщи. Веднага след всичко това, Вилем и Максима са се качили на борда на самолет на KLM и са се завърнали в резиденцията си – само ден след престоя в Гърция.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC

Къде в България се правят антигенни тестове, безплатно предоставени от МЗ (карта)

Пределната цена, която лабораториите могат да вземат, е до 10 лв.