Принцеса Катарина-Амалия е само на 17 години, но вече е готова да създаде прецендент за монархическите традиции на Нидерландия.

Най-голямата дъщеря на крал Вилем-Александър е изпратила писмо до премиера Марк Рюте, в което го информира, че се отказва от правото си на годишна издръжка в размер на близо 2 млн. долара. Бюджетът й се полага в периода между навършване на пълнолетие и короноването като кралица на Нидерландия.

"На 7 декември 2021 г. ще навърша 18 г. и според закона ще започна да получавам издръжка. Намирам това за неудобно, тъй като няма да върша нищо в замяна на тези средства, а останалите студенти се намират в много по-затруднено положение, особено във времето на коронавирусната пандемия", казва принцесата в писмото си.

Катарина-Амалия завърши средното си образование с отличие, като положи зрелостните си изпити в гимназия в Хага преди няколко дни.

Instagram-профилът на кралското семейство публикува кратко видео, в което се вижда как принцесата издига флага на Нидерландия заедно със своята ученическа раница на пилон - стара местна традиция, с която родителите на абитуриенти "отпразнуват" успешното дипломиране на своите деца.

Сега Катарина-Амалия споделя в писмото си до Рюте, че планира да направи едногодишна пауза, преди да продължи с образованието си в университет.

Принцесата смята да прекара свободната година в пътуване, "откриване на света" и занимание с всички неща, които може би няма да има възможност да прави в следващите десетилетия с поемането на монархическите си задължения.

Амалия добавя още, че има намерение да възстанови сумата от близо 400 000 долара, която е получавала по време на ученическите години и че няма да поиска достъп до полагащата й се годишна издръжка, "докато ролята ми на принцеса на Нидерландия не изисква високи разходи".

Това е първият случай, в който член на монархическото семейство на страната се отказва от финансовата си компенсация. Изборът на принцесата вероятно ще се отрази и върху популярността на фамилията сред обществото.

Според изследване от 2012 г., направено още по време на управлението на кралица Беатрикс (на снимката), нидерландското кралско семейство има една от най-високите бюджетни издръжки в Европа. Тогава годишните им разходи са достигали до 39,4 млн. евро. Изчисленията на изследовател от университета в Гент от този период показват, че Испания харчи четири пъти по-малко пари за издръжката на своето кралско семейство.

Кралица Беатрикс абдикира от престола през пролетта на 2013 г., когато синът й Вилем-Александър беше коронован. 54-годишният монарх има три дъщери от брака си с Максима Серути. Най-голямата е Катерина-Амалия и тя е със статут на престолонаследник. Принцеса Алексия е родена на 26 юни 2005, а Ариана - на 10 април 2007 г.

През есента на 2020 г. Вилем-Александър и съпругата му бяха подложени на обществени критики, след като заминаха на почивка в Гърция в разгара на Covid-кризата. Макар да не нарушиха никакви правила, кралят и кралицата бяха обвинени, че не дават добър пример на нацията, а опозицията поиска от премиера Марк Рюте да обясни защо не е посъветвал кралското семейство да си остане вкъщи. Веднага след всичко това, Вилем и Максима са се качили на борда на самолет на KLM и са се завърнали в резиденцията си – само ден след престоя в Гърция.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024