Бъдещето на спорта се гради в космически кораби, а не в ретро фитнеси Снимка: © ASICS

Какво си представяте, когато чуете за място, на което се тестват елитни спортисти?

Ретро фитнес със запотени мъже и жени в отлична физическа форма. Техните мускулни влакна буквално се виждат заради ниския процент подкожна мазнина. Вените им са пълни с кръв, а сред тях стои добре сложен мъж на средна възраст, който дава много точни и ясни команди: “Още едно повторение! Не ми харесва постановката на тялото ти! Раздай се до дупка!”

Сами се досещате - последният има много богат опит. Той е бивш професионален атлет, а сега е специалист, изграждащ гладиатори.

Малко след това спортистите ще напуснат залата, минавайки около “витрина на славата”, в която са изложени най-различни трофеи. Те показват, че на това място се изграждат шампиони.

После ще излязат на лекоатлетическа писта, където ще ги очаква друг треньор - нещо като Дейон Сандърс (по-известен като Coach Prime от един от най-популярните спортни сериали напоследък). Това е човек, който може (и ще) извлече максимума от всекиго. Той държи електронен хронометър в ръката си, с който ще дава тежката си присъда - има ли подобрение или не?

Описаните сцени всъщност не съществуват. Или поне не в матрицата, в която се пише бъдещето на спорта.

В нея “ретро фитнесът” е място, което много повече прилича на космически кораб - с безброй технологии и много малко дъмбели и други тежести. “Треньорите” не са строги и мускулести хора, облечени във впити дрехи. Та те дори не са треньори.

Облечени са с бели ризи, някои от тях носят очила. Не разчитат толкова на хронометър, колкото на компютри, десетки камери и сложни формули, чрез които изчисляват всички необходими величини, знаейки, че човекът е прекалено сложна биомеханична система. Тя управлявана от ултра бърз биокомпютър, който обаче винаги може да търпи подобрения. А подобренията на най-високо ниво стават от учени.

В продължение на десетилетия ASICS задава тренда в спорта и е брандът, пишещ матрицата на бъдещето, съчетавайки по уникален начин традициите със съвременните технологии.

И всичко започва в Спортния институт на компанията.

Най-вероятно, за толкова много години, сте видели крайния продукт - например, обувка за бягане, която е съвършена. Или, по-точно казано, съвършена за конкретна цел.

Новите GEL-NIMBUS 26 следват естественото движение на крака и се концентрират върху комфорта при носенето. Серията е с начало още от 90-те години на миналия век и винаги е била флагман за ASICS.

Сега разполага с технологията HYBRID ASICSGRIP. На фокус е подобреното прилепване в средата на стъпалото, проектирано чрез плетена горна част и конструкцията на отворите. Това осигурява по-високо ниво на поддръжка, сцепление и усъвършенствана издръжливост. Пяната FF BLAST PLUS ECO е отговорна за „облачното” омекотяване - 24% от нея е направено от био-базирано съдържание от възобновяеми източници, като остатъчни отпадъци от обработка на захарна тръстика. Отличната вентилация е благодарение на горната част от лек, дишащ трикотажен материал.

GEL-KAYANO™ 30 разполага със системата 4D GUIDANCE, която работи с движението на тялото. Тя осигурява адаптивна стабилност и по-добра поддръжка, когато бегачите най-много се нуждаят от това. Подходяща е за хора с пронация, което е най-често срещаният вариант на неправилна походка – при него тежестта пада върху вътрешната част на стъпалото и в по-общ план води до проблеми с коленете и ставите.

И още един пример, един от най-известните атлети на ASICS - Новак Джокович, всяка година играе тенис с обувки, които са специално разработени за него. А моделът, който използва в конкретен сезон, е проектиран няколко години преди това, преминал е стотици тестове и чак тогава е влязъл в употреба.

“Построяването” на който и да е от тези модели е подчинено на основните закони:

  • Правилната биомеханика е свързана с икономични и синхронизирани движения на компонентите на кинетичната верига.
  • Важен елемент от тази верига е стъпалото, като връзка между повърхността и тялото.
  • Скоростта се създава във фазата на задното отделяне – при оттласкването на задния крак, а се губи във фазата на амортизация - при приземяването на предния крак
  • Целта е да намали значението на амортизацията, което да доведе до усещането за лекота, стабилност, комфорт и скорост.

На теория звучи… сложно. На практика, става още по-трудно.

Но така или иначе, за да се случи нещо, не може да бъдат заобиколени основните принципи в биомеханиката на човешкото тяло. Чак след това се стига до най-дребните подробности.

Сваляне на времето с една десета от секундата, подобряване на издръжливостта с още няколко метра, подсигуряване на мускулите и сухожилията с още малко… Там, където тренировките, дисциплината и човешката воля намират пределите си, точно на това място започва спортната наука.

При ASICS това се случва още през 1977 г., когато централата в Осака тогава основава първата технологична изследователска секция за изследване на продукти за облекло. 8 години по-късно централата се мести в Кобе, шестия по население град в Япония. Тогава, през 1985 г., е основан Институтът за спортни науки на ASICS - чрез консолидирането на Отдела за технологични изследвания и Центъра за развитие на обувки.

Именно зад неговите стени ще видите място, което прилична на лаборатория от филм за бъдещето. Там се задава тенденцията в цялата индустрия, а философията му е подчинена на “наука, ориентирана към човека”.

И макар за “човека” да изглежда елементарно, например, да се разхожда в парка, извършвайки тази дейност, едва ли си дава сметка, че може да прави грешно едно от първите неща, на които се е научил в живота си - вървенето.

  • Ако има лоша симетрия между двете ви стъпала – времето за контакт на единия крак е по-малко от това на другия и времето на движение на единия е повече от това на другия, това означава, че прехвърляте повече тежест върху единия крак в опит да се компенсирате болка, която може и да не подозирате, че имате.
  • Или ако средната скорост на крачката ви е еднаква при двата крака, а дължината на разкрача е по-малка при единия, това означава, че са налице болки в таза и бедрените мускули са по-малко ефективни.
  • Ако пък скоростта на оттласкване на стъпалото е по-висока от средната за разкрач, това най-вероятно означава, че оттласкването се осъществява от пръстите и мускулите на подбедрицата генерират движението. И обратното – когато скоростта е по-ниска или равна от средната на разкрача, движението се осъществява от бедрата. В първия случай е налице прекомерно натоварване на глезените и коленете, а във втория се натоварват таза и кръста

Замисля ли ли сте се как вървите?

Всъщност, странно е, че във времето, в което живеем, започваме да се движим все по-малко. И по този начин тялото ни буквално “забравя” неща, които би трябвало да са естествени. Няма обаче нищо изненадващо, защото основен принцип на нервната ни система е: “Use it, or lose it” - или използваш нещо, или го губиш.

А сега си представете, че започвате да бягате, дали го правите правилно?

Лошата новина е, че е много възможно нито да вървите правилно, нито да бягате. Добрата е, че това вече не е такъв проблем, стига да знаете точно от какво имате нужда и да си изберете подходящата за вас обувка.

Спортният институт на ASICS насочва целия си фокус върху естествените движения - не само при работата с елитни спортисти в търсене на техните най-добри резултати, но и при обикновените хора и техните нужди.

ASICS спортен институт за изследвания

Някои от успешните проучвания в последните година на ISS (ASICS Institute of Sport Science), получили международни награди и признания, са свързани с обувки за хора в напреднала възраст или обувки за спорт за високи постижения, в които има компоненти от въглеродни влакна.

Чрез новата си кампания “Move your mind” пък брандът стимулира хората да се движат, аргументирайки се с всички ползи от това за психичното здраве.

Няма обаче бъдеще без минало. И колкото и модерни технологии да използва ASICS сега, планирайки за десетки години напред във времето, в Спортния институт на бранда винаги се придържат към традицията и основите. Защото перфектната обувка съществува, но тя е нищо без да има кой да се движи, обут в нея. Това е заветът на основателя Кихачиро Оницука.

ASICS story of the brand Кога някой ще направи филм от историята на ASICS?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024