Кога някой ще направи филм от историята на ASICS? Снимка: © ASICS

В една гореща лятна нощ през 1951 г. Кихачиро Оницука яде традиционна японска салата от кисели краставички и студен октопод. Минали са две години от основаването на фирмата му Onitsuka Tiger, днес позната като ASICS. В онзи момент 33-годишният японец обмисля внимателно несигурното бъдеще на компанията, за която се бори.

Оницука е роден на 29 май 1918 г. в японската префектура Тотори. Сражава се във Втората световна война, а през 1949 г. създава фирма за производство на младежки спортни обувки.

По-късно той често споменава в интервюта, че иска да повдига духа и морала на японските младежи в тежките дни непосредствено след войната, в която Япония е на губещата страна. Оницука е убеден, че най-добрият начин да се постигне това е като се насърчава пълноценният начин на живот чрез спорт.

Кихачиро Оницука. История на Asics, основател на Onitsuka Tiger

По това време Япония все още е под окупация и американските спортове набират популярност. Особено баскетболът, който е привлекателен за много тийнейджъри, тъй като не изисква скъпа екипировка. Така Оницука решава да стъпи на пазара на баскетболните обувки.

Японецът винаги е казвал, че основната мотивация на Onitsuka е, че точно този вид обувки са най-трудни за проектиране.

Първите опити на компанията да създаде добра баскетболна обувка се провалят. Но от несполучливите модели Оницука научава, че баскетболистите трябва да умеят да спират на мига и също толкова бързо да се връщат в движение по игрището. Никой от наличните на пазара варианти по това време не дава на спортистите тези предимства.

Въпреки желанието на японеца, повечето експерименти да се направят подходящите обувки за баскетболисти не се увенчават с успех. Онази вечер, в която Оницука сяда да хапне от салатата си с октопод, променя всичко. Бизнесменът се вглежда в пипалата в чинията си и осъзнава, че вендузите на морското създание имат изключително здрав хват.

Той поръчва на местна фабрика да произведе гумени подметки с елементи в предната им част, които копират вендузите на пипалата на октопод. Първият опит не е съвсем несполучлив. Играчите продължават да падат, но този път защото краката им твърде здраво се застопоряват за настилката. След няколко изменения в дизайна вендузите са смалени и резултатът не закъснява. Отборът на гимназията в Кобе печели местен шампионат.

 история на маратонките asics, onitsuka tiger

Днес ASICS е най-големият производител на спортни обувки и облекло в Япония и петият по големина в света.

През август 2023 г. компанията е оценена на 5,8 милиарда долара. Приходите ѝ за първото тримесечие на настоящата година се равняват на 124 милиона долара, което е 102% увеличение спрямо предходната година, според данни на финансовата платформа macrotrends.

През 80-те години на миналия век ASICS пуска обувки с революционния си GEL материал – технология за омекотяване, която и днес продължава да е изборът на професионалните бегачи по целия свят. В историята си марката дори проектира обувки за Японската агенция за аерокосмически изследвания.

Историята на ASICS е пълна с моменти, които да се превърнат в сценарий на следващия филмов шефьовър. А и създателят ѝ Кихачиро Оницука е човек, достоен да бъде пресъздаден като филмов герой.

Един ден в началото на 70-те години на миналия век, вдъхновен от учението на Буда, той решава, че ще раздаде 70% от дяловете на компанията на своите служителите - с идеята, че ,,една компания никога не би растяла без помощта на хората, които работят в нея". Мнозина са го разубеждали - от семейство до клиенти, но решението впоследствие му се отплаща.

По-късно през 1977 г. Onitsuka Tiger се обединява с други две спортни компании - GTO и Jelenk. След сливането трите излизат на пазара като ASICS Corporation. Основателите откриват, че имат много общо покрай философията им за спорта и живота. Оттам се раждат името и слоганът на новата ASICS - съкращение на латинското Anima Sana in Corpore Sano (Здрав дух в здраво тяло).

onitsuka tiger маратонки за бягане на дълги разстояния

Обувки за космоса. И за Брус Лий. И Тарантино.

През 50-те и 60-те години на миналия век Оницука работи върху иновативни дизайни на маратонки за волейбол и бягане, също и за тенис. Отдаденността очевидно се отплаща. А през 2022 г. водачите в световната ранглиста при мъжете и жените в тениса носят ASICS - Новак Джокович и Ига Швьонтек.

Създателят винаги е целял да е пионер на следващата технология, която ще даде на спортистите конкурентно предимство. Именно Оницука е първият, който разпознава потенциала на метода за въздушно охлаждане, използван в мотоциклетите. Той го прилага в дизайна на следващите модели и така създава вентилирани обувки за бегачите на дълги разстояния.

В младините си основателят на Nike Фил Найт е страшно запален по маратонките Onitsuka Tiger. Найт ги открива при пътуване в Япония и толкова се впечатлява, че през 60-те става първият им и единствен дистрибутор за САЩ, години преди да се заеме с разработката на Nike.

Но не тогава ASICS превзема света. Това става постепенно, континент по континент. Първа е Азия, когато легендата на бойните изкуства Брус Лий обува своя чифт.

Лий редовно е засичан с Onitsuka Tiger извън снимачната площадка. Той е с тях и в един от най-известните му филми Game of Death (1987 г.).

Брус Лий с маратонки Onitsuka Tiger, Asics

Кръстосаните линии на бранда вече са познати в САЩ, но стават световна икона и печелят мястото си в снийкър културата, когато Ума Търман ги обува за екшън криминалето на Куентин Тарантино Kill Bill (2003 г.) .

Героинята на Търман убива и ранява десетки от шайката "Лудите 88", част от Якудза, в една сцена.

Тогава милиони зрители стават свидетели на гъвкавостта на модела Onitsuka Mexico 66, с който актрисата тича по парапети, прави салта и води умело в дългата битка с мечове.

След този майторски ход от маркетингова гледна точка компанията успява да отвори 23 самостоятелни бутика в Япония, Хонконг, Париж, Берлин, Лондон и Сеул.

Брандът има и различни партньорства с луксозната мода.

Onitsuka Tiger x Valentino, Onitsuka Tiger x Givenchy, Asics и луксозната мода

ASICS продължава да надгражда върху принципите и визията на своя основател, като все още се стреми да предоставя най-добрата спортна екипировка, докато паралелно развива марката Onitsuka Tiger в уличната мода.

Компанията неведнъж е заявявала колко се гордее, че остава вярна на желанието на създателя си да насърчава спорта и да вдъхновява младите поколения чрез иновативните и функционални маратонки, които предлага.

Последното бижу в короната на ASICS.

По повод 30-ата годишнина на технологията GEL-KAYANO, която завинаги промени бягането, ASICS представи новите маратонки GEL-KAYANO 30. Моделът сам по себе си включва революционните PureGEL и 4D GUIDANCE SYSTEM - иновативна система в стабилността и комфорта.

Наричат го най-удобната маратонка в категория „Stability". Дали е така?

Първите три измерения - широчина, дължина и дълбочина - не са новост за маратонки от категорията „Stability”. За първи път в конструирането на обувките се взима под внимание и четвъртото измерение - времето. То е допълнението в 4D GUIDANCE SYSTEM, като позволява на ASICS да намали времето, прекарано в свръхпронация. Резултатът: по-добра поддръжка и удобство при бягане.

Колкото до PureGEL, технологията е стратегически интегрирана в задната част на подметката, за да осигури по-добро "поглъщане" на удара и по-плавни преходи. Изследователите на бранда добавят 20% повече от олекотената пяна FF Blast PLUS ECO и увеличават височината на подметката с 4 мм.

„Маратонките ASICS GEL-KAYANO от много години са любимец на публиката. Бих казал, че са легенда в нашата продуктова гама. Знаем за стереотипите, с които маратонките за стабилност са се сблъсквали през годините: груби, грозни и просто неудобни. Щастливи сме, че празнуваме 30-тата версия на GEL-KAYANO с въвеждането на революционни разработки.", казва Рохан ван дер Звет, старши продуктов маркетинг мениджър в ASICS.

 asics, GEL-KAYANO 30, 2023

,,Благодарение на дизайнерската философия на ASICS ни се отдаде възможност да разработим маратонка, която предлага стабилността, заради която хората се влюбиха в серията, и да добавим комфорт, който знаем, че е толкова важен за бегачите.“, добавя той.

GEL-KAYANO 30 вече се продават в магазините на ASICS по целия свят, включително и онлайн.

Моделът е наличен в разнообразни цветове и у нас. Намираме го в сайта на официалния дистрибутор на ASICS за България.

ASICS GEL-KAYANO 30, Тошиказу Каяно От маратонка за бягане до моден аксесоар: 30-годишното наследство на GEL-KAYANO


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023