От маратонка за бягане до моден аксесоар: 30-годишното наследство на GEL-KAYANO Снимка: © ASICS

Някои от най-популярните истории на маратонки са свързани с имената на спортисти. Един от най-успешните модели в историята обаче отговаря на името на Тошиказу Каяно - човек далеч от елитния спорт.

Индустриалният дизайнер Каяно пристига в компанията за спортни обувки ASICS през 1987 г., година след раждането на революционния GEL материал на марката. В началото той участва в разработването на модели като GEL-Saga и GEL-Spotlyte, които днес са се наложили като класики. Това са годините, в които ASICS се разраства в Съединените щати - не само като марка маратонки за бягане, но и за баскетбол.

Когато става част от екипа на ASICS, Тошиказу Каяно започва да работи по концепцията на модел, който да замени GT-Cool Xpress - обувки за бегачи, но и за хора, трениращи във фитнеса. Докато за други модели Каяно трябва да има предвид професионалните спортисти, с които работи брандът, то за новите маратонки той по-скоро е концентриран в технологичното им представяне.

През 1993 г., вдъхновен от историята на създателя на компанията Кихачиро Оницука и пипалата на октопода, Каяно решава да търси отговори в природата.

В негова неочаквана муза се превръща бръмбърът рогач. Дизайнерът забеляза как твърдият екзоскелет на буболечката служи като защита, като същевременно позволява на насекомото да бъде бързо и леко. Това вдъхновява поддържащите структури в новия дизайн на обувките на Каяно.

Така се ражда GEL-KAYANO - моделът, който се превръща в легендата сред маратонките за бягане. В знак на почит към звездния дизайнер на ASICS обувката приема името на създателя си.

В Япония изразът onko-chishin означава „уважавай миналото; създай новото”. Четвърт век по-късно разработчиците на ASICS все още се обръщат към откритията на Тошиказу Каяно, когато са напът да започнат нов проект.

И днес все още можете да забележите следите му в характеристиките, които определят водещата обувка в категория ,,Stability".

Две години след първото пускане на пазара през 1995 г., Каяно отговаря и за обновяването на дизайна на GEL-KAYANO въз основа на отзивите на клиентите. Така фокусът се измества повече върху представянето на обувката по време на маратон.

Доказателството за отдадеността на японеца е решението му да се премести в САЩ, където офисите се занимават с творчеството, далеч от бизнес структурите.

Така Каяно опознава повече нуждите на бегачите на дълги разстояния, а името му става синоним на иновацията.

  • Третият модел GEL-KAYANO има системата Duomax,
  • Шестият представя AHAR (изключително издръжлива смес във външната подметка) и системата IGS, която улеснява естествения преход на стъпалото.
  • Седмият Kayano дебютира със SpEVA - нов тип от известанта EVA пяна, която този път е по-реактивна.
  • С осмия GEL-KAYANO за първи път се появяват лимитирани издания, които привкличат интереса на колекционерите на кецове.

Biomorphic Fit, Space Trusstic или Solyte - стават термини, неделима част от всяка нова маратонка и знак за иновация и дух, който се запазва и след като Тошиказу Каянo спира да отговаря за дизайна на моделите GEL-KAYANO. Това става след 13-ия модел.

Но не става дума само за добавяне на нова технология с атрактивно име, подходът към серията GEL-KAYANO минава през философията Кайзен (改善), чието значение е промяна към по-добро в цялостен мащаб.

GEL-KAYANO, модата и българската следа

Открай време спорните обувки имат запазено място във всекидневната мода. През последните няколко години мнозина се изненадаха, когато GEL-KAYANO се превърна в търсен модел сред поколение Z и фаворит в снийкър културата.

В исторически план ASICS имаше две основни таргет групи - спортистите, които предпочитат техническите високоефективни дизайни и ,,татковците", намиращи комфорт в GEL подметките.

След пандемията всичко сякаш се обърна на 180 градуса и изведнъж моделите Хейли Бийбър и Кая Гербер започнаха да носят GEL-KAYANO.

В последните две години, в които се възроди носталгията по 2000-те години (известна и като Y2K), ASICS пожъна още по-голям успех.

От няколко години спортният гигант си партнира с българския моден дизайнер Кико Костадинов. Костадинов живее в Лондон от 16-годишен. Той трансформира дизайна на десетки маратонки от GEL линията на бранда, а един от фаворитите му е GEL-KAYANO 14.

От ден едно ASICS приветсва екипа ми с готовност към новите насоки и идеи, които представихме. Тяхното доверие е това, което направи партньорството ни толкова успешно", каза българинът.

Днес маратонките, трансформирани от него, са позиционирани в ,,Специалните колекции" на междунардония сайт на ASICS - ,,Curated by Kiko Kostadinov".

30 години GEL-KAYANO

По повод 30-годишнината от основаването на технологията ASICS представи GEL-KAYANO 30. Маратонките, които завинаги промениха бягането, са надградени с революционните PureGEL и 4D GUIDANCE SYSTEM - иновативна система в стабилността и комфорта.

За първи път в конструирането на обувките се взима под внимание измерение време - след широчината, дължината и дълбочината.

Именно то е допълнението в 4D GUIDANCE SYSTEM - то позволява на ASICS да намали времето, прекарано в свръхпронация. Резултатът: по-добра поддръжка и удобство при бягане.

Следващото им предимство е технологията PureGEL, която е стратегически интегрирана в задната част на подметката, за да осигури по-добро "поглъщане" на удара и по-плавни преходи. Към това изследователите на бранда добавят 20% повече от олекотената пяна FF Blast PLUS ECO и увеличават височината на подметката с 4 мм.

,,Благодарение на дизайнерската философия на ASICS ни се отдаде възможност да разработим маратонка, която предлага стабилността, заради която хората се влюбиха в серията и да добавим комфорт, който знаем, че е толкова важен за бегачите.“, коментира Рохан ван дер Звет, старши продуктов маркетинг мениджър в ASICS.

GEL-KAYANO 30 вече се продават в магазините на бранда по целия свят.

Моделът е наличен и в монобранд магазините на ASICS (Paradise Center, Serdika Center, Delta planet Mall Варна, Markovo Tepe Пловдив), както и онлайн.

ASICS story of the brand Кога някой ще направи филм от историята на ASICS?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024