Багети, опера и пържени картофи: културните феномени, които оцеляха по време на карантина Снимка: © getty images

Има културни феномени, които са се загнездили толкова дълбоко в бита на хората, че дори и сериозните ограничения при настоящата карантина не може да ги изкорени оттам.

В следващите редове ще обърнем внимание именно на някои подобни явления и на това как местните са се адаптирали, за да не е нужно да се разделят с тях.

Гласът на Италия не стихва

Италия е може би най-яркият пример за културна реакция от населението по време на карантина. В страната на Лучано Павароти, Андреа Бочели и Чечилия Бартоли операта няма как да спре, дори и в момент на изолация. По улиците често могат да се чуят изпълнения на певци, затворени в домовете си.

Музика от всякакви стилове огласява италианските градове. От терасите и прозорците се подават саксофони, китари, цигулки и всевъзможни други инструменти, а импровизираните концерти са съпътствани от аплодисменти от съседните блокове и апартаменти.

Багетите на Франция

Баретите може и вече да не са толкова на мода във Франция, но багетите никога няма да престанат да бъдат важна част от бита на местните.

Макар управляващите да затвориха всички бизнеси, които не са жизненоважни, 33 хиляди пекарни за багети все още се отворени в страната. Те попадат сред 40-те изключения на забраната, редом с месарниците, магазините за вино и магазините за сирене.

Според президента на Националната конфедерация на френските сладкарници и пекарни "багетата е емблематична част от френската култура" и играе ключова роля в живота на всеки французин:

"Това е първото място, което посещаваш като малко дете, за да купиш хляб. За възрастните често единственият човешки контакт за деня идва именно в местната пекарна," добави той, цитиран от BBC.

Пържените картофи в Белгия

Колкото са важни пекарните за багетите за французите, толкова са важни и магазините за пържени картофи за белгийците.

"Докато McDrive е отворен в САЩ, магазините за пържени картофи трябва да са отворени в Белгия," каза по темата Бернард Лефавр, ръководител на Unafri - търговска група, която представлява 4600 белгийски павилиона, в които се продава култовата за страната храна.

Нощният живот в Германия

В нормални условия Берлин е един от градовете с най-активен нощен живот. След забраната за събиране на повече от двама души обаче забавленията могат да продължат единствено у дома.

Местната гилдия на клубовете открива вариант купонът да продължи дори и в този момент, включително с подкрепата на правителството. Създадена е онлайн платформата United We Stream, през която всеки ден в 19:00 ч. започват стрийминг DJ концерти. Събитията продължават до полунощ и се радват на голям интерес.

Онлайн "посетителите" биват призовани да даряват средства за засегнатите клубове и изпълнители, като по този начин приятното се комбинира с полезното.

Баровете във Великобритания

Когато пъбовете в Обединеното кралство бяха затворени, премиерът Борис Джонсън заяви, че разбира значимостта на тези действия и осъзнава, че на хората се отнема "неотменимото право на свободните хора, родени във Великобритания, да посещават баровете".

Чрез социалните мрежи и приложения като WhatsApp, Skype, Zoom и HouseParty те създадоха редица "виртуални пъбове", в които споделят заедно по бира.

Facebook групата "Jim the Janny's Virtual Bar" е създадена на 21 март, но вече има почти 20 хиляди члена. Ето и някои от правилата, които тя има: забранени са караниците "както във всеки друг пъб", пояснено е, че групата "не е отговорна за махмурлука на нейните членове", а музикантите, които членуват в нея са призовани да публикуват свои изпълнения, за да повдигат духа на всички останали.

Популярни са също и куизовете, като Джей Флин от Ланкашър събира почти 340 хиляди гледания на своя Virtual Pub Quiz, макар първоначалните му очаквания да са били да се включат "30-40 души" от неговия град.

Карантината тества характера на всеки от нас, но и изважда на показ феномените, които ни обединяват и повдигат духа ни в трудни моменти. Животът в изолация може да е много по-различен от обичайния, но някои неща си остават същите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023