Балабанов от ИТН: Не подкрепяме Рашков за КПКОНПИ, използва се като инструмент

"Видимо, използването му като инструмент за някакви цели" - това народният представител Станислав Балабанов определи като основна причина за решението на ИТН да не подкрепи назначаване на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

"Като министър на вътрешните работи не извърши необходимите реформи. Арестува лидера на опозицията без никакви доказателства и го превърна в герой," каза депутатът на "Има такъв народ" пред NOVA. Той хвърли върху Рашков отговорността за случая с Георги Семерджиев - шофьора, който на 5 юли предизвика катастрофа, отнела живота на две жени в София. По думите на Балабанов министърът е отговорен за това, че в институцията, която управлява, служители са разследвани за "чадър" над Семерджиев.

На въпрос дали ако Рашков трябва да подаде оставка заради действията на отделни полицаи, същото трябва да се случи и с водещи фигури в ИТН заради отцепването на депутати от партията, Балабанов отговори: "При нас е малко по-различно."

Прокуратурата вече разследва служители в МВР за "чадър" над Семерджиев

Народният представител от "Има такъв народ" не отрече заслугите на Рашков за честното провеждане на последните избори, но посочи: "Тогава той бе част от служебен кабинет и изглеждаше по различен начин. След като стана част от правителството на Кирил Петков и изпълнителния кабинет на "Продължаваме промяната", изглежда като инструмент."

Балабанов добави, че другият проблем са дискусиите за предлагане на съпредседателя на ПП Асен Василев за министър-председател - от партията на Слави Трифонов са категорично против подобна кандидатура и това име не е обсъждано досега в преговорите за правителство: "Ако беше, ИТН щяхме да излезем и да кажем, че такъв кабинет не подкрепяме."

На обвиненията, че "Има такъв народ" за четвърти път "хвърля" държавата в криза, проваляйки преговорите, депутатът отговори с тезата, че партията "предпазва българското общество от некомпетентното и лицемерно управление на жълтопаветните политици".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024