Прокуратурата вече разследва служители в МВР за "чадър" над Семерджиев Снимка: © Getty Images

Проверката за "чадър" над Георги Семерджиев от страна на служители на МВР вече се преобразува в прокурорско разследване.

Софийската градска прокуратура обяви, че са събрани данни за предполагаемо извършено престъпление от общ характер - нарушаване на служебни задължения от страна на длъжностно лице от структурата на МВР с цел набавяне на облага, от което са настъпили значителни вредни последици.

До момента СГП не съобщава дали има привлечени обвиняеми лица и колко души от полицията се разследват във връзка със Семерджиев.

Засега само Симона Радева (служителка на Първо РПУ) беше уличена в това, че му е помогнала да се укрие след тежката катастрофа, при която бяха убити две жени на бул. "Черни връх" в София.

Симона Радева е отстранена от длъжност за 2 месеца

Радева все още е със статут на свидетел по делото за катастрофата. Междувременно СДВР започна дисциплинарно производство срещу нея за пет нарушения на Етичния кодекс на МВР и я отстрани от работа за 2 месеца.

Проверката на прокуратурата за нерегламентирани контакти на полицаи с Георги Семерджиев започна преди няколко дни, като беше провокирана от данните за това, че служители на СДВР са му носили стълба, за да се прибере у дома след катастрофата.

Съмнения предизвиква и друга "среща" на Семерджиев с полицията от 10 юни 2022 г., когато той е спрян в Студентски град, докато шофира под влиянието на наркотици и носи фалшива шофьорска книжка. Вместо да бъде задържан още тогава, Семерджиев е успял да избяга на полицаите.

Предстои провеждане на разследване по делото, в хода на което ще се установи дали евентуално са налице достатъчно доказателства за извършено от служител на МВР престъпление, казват от прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024