Българите във Великобритания инициират изборни промени, след като стотици граждани не успяха да упражнят правото си на глас на 4 април заради ограничения брой секции (35) за страни извън ЕС. 

Инициативата е предприета от изборните доброволци, които в продължение на месеци са организирали секциите в Обединеното кралство, предаде кореспондентът на NOVA във Великобритания. Те искат да излязат с обща петиция с три основни искания – да се премахне ограничението от 35 секции в страните извън Европейския съюз, да се гласува по пощата или електронно, както и да се обособи отделен избирателен район в чужбина.

Българите във Великобритания смятат, че са сътворили „чудо“ с високата избирателна активност, като дори е имало случаи, в които за минута са гласували двама или трима души. Причината е опит бюлетините да се пуснат максимално бързо, защото пред секциите се образуваха дълги опашки.

Във Великобритания правото си на глас упражниха 32 хиляди българи, което нарежда страната на второ място след Германия на тези парламентарни избори въпреки всички ограничения. В Лондон една от опашките беше достигнала почти 2 км, а пред секцията в Палмърс Грийн се стигна до напрежение и около 100 души не успяха да гласуват.

Рекорден брой българи са гласували в чужбина

Там секцията удължи работното си време с час, но това пак не стигна за останалите да чакат на опашката хора. Те скандираха, че им се отнема конституционното право да упражнят гласа си, но полицията в Лондон спря протеста им.

Затова българите във Великобритания са организирали „спонтанно движение“ за иницииране на изборни промени. В момента организацията тече предимно във Facebook. Българските граждани са недоволни също така, че са били принудени да попълват декларациите си на място, а не електронно, и смятат, че ако имаше предварителна организация за онлайн попълване, повече българи щяха да успеят да гласуват.

Ограничението от 35 секции за страни извън ЕС беше въведено през 2016 г., за да се ограничи вотът от Турция, даващ предимство на ДПС. Според зам.-председателя на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов - това е „потъпкване на избирателните права“.

„35 секции е дискриминационна граница. Тези декларации, които хората трябва да попълват на място, са унизително изискване. Нормалните държави уреждат този въпрос по ясни правила, и то не от вчера – това са Италия, Франция и Португалия например“, каза той в интервю за NOVA. „Част от избирателите са просто откъснати от нацията“, твърди той.

Единствената реакция от говорителя на ЦИК Димитър Димитров беше, че организацията на изборите в чужбина е „много трудна“ и „скъпа“. В понеделник той коментира случая със секцията в Палмърс Грийн и каза, че българите е трябвало да се насочат към други секции в Лондон, за да не останат без глас.

На парламентарните избори през 2021 г. е отбелязан рекорд по избирателна активност в чужбина. Българите зад граница, упражнили правото си на глас, са 180 хиляди, а действителните гласове са 172 хиляди.

„Има такъв народ“ печели с голяма преднина гласовете на българите в чужбина. Според резултатите от 100% обработени протоколи от СИК извън страната – партията на Слави Трифонов води с 30,61%, а втора е „Демократична България“ със 17,57%. 


Как се разпределят гласовете от чужбина и защо може да се окажат ключови

От Лондон до Сидни: Огромни опашки от българи, желаещи да гласуват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"