Български моряк от похитения кораб "Руен" е откаран в болница Снимка: © Vessel Finder/RuudCoster

Българин от отвлечения кораб "Руен" (RUEN) е прехвърлен на друг кораб, за да му бъде оказана медицинска помощ. Това става ясно от съобщение на "Параходство Български морски флот".

Операцията е извършена със съдействието на Военноморските сили на Индия в ранните часове на 18 декември. Впоследствие българският моряк е откаран за настаняване в болница.

От БМФ подчертават, че сигурността на екипажа на "Руен" е основен приоритет за тях и работят в координация с компетентните международни органи.

Плавателният съд беше отвлечен в Арабско море миналата седмица, като сред 18-членния екипаж на борда има осем българи

По информация на "Reuters" търговският кораб все още е похитен и се намира край бреговете на Сомалия. Това поражда опасения за по-нататъшна нестабилност на световното корабоплаване, тъй като нападенията в Червено море се увеличават, посочват източници, отговарящи за морската сигурност, пред агенцията.

В понеделник Европейската военноморска агенция (EUNAVFOR) заяви, че инцидентът все още продължава и че са в "тясно сътрудничество със сомалийските местни власти". Агенцията добавя, че "координират усилията за цялостно проследяване и обмен на информация"

САЩ започват операция за защита на корабите в Червено море

Последните отвличания на кораби създават опасения в мореплавателния сектор, че може да се стигне до още подобни атаки и от други групировки. Нарастват и нападенията на подкрепяните от Иран хути от Йемен срещу търговското корабоплаване в Червено море.

Междувременно няколко държави се споразумяха да извършват съвместни патрули в южната част на Червено море и Аденския залив, за да се опитат да предпазят търговското корабоплаване от нападенията на йеменските бунтовници.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е на посещение в Бахрейн, обяви, че сред участващите държави са Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

Не р ясно дали тези държави са готови предприемат действия, които американските военни кораби извършват през последните дни - а именно да свалят ракети и дронове на хутите и да се оказват помощ на нападнати търговски кораби.

"Това е международно предизвикателство, което изисква колективни действия. Затова днес обявявам създаването на операция "Пазител на благоденствието" - важна нова многонационална инициатива в областта на сигурността", заяви Остин в изявление във вторник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024