Българите гласуваха за миналото. Единствената работеща формула сега е експертен кабинет, смята проф. Анна Кръстева Снимка: © Getty Images

Единствената работеща формула след изборите е експертно правителство, което да приеме неотложните закони и да подготви местните избори. Това смята политологът и преподавател в НБУ проф. Анна Кръстева.

В интервю за БНР тя тълкува вота от 2 април, като казва, че българските граждани мощно са гласували за миналото и в избраните от тях партии има най-различни пластове на миналото.

"ГЕРБ са минало, статукво и никаква "Промяна" не успя да пробие. "Възраждане" са с толкова гласовито, прокомунистическо, проруско, пропутинско послание, тотално носещо минало. ["Има такъв народ"] е едно въобразено патриотично минало, опоетизирано или очалгарено. ДПС е историческа травма и едно минало, което трайно преминава през настоящето. БСП е тотално загубена в настоящето с измислените от нея ориентири на въображение джендър", обяснява политологът.

Тя допълва, че гласовете "Не подкрепям никого", които на тези избори поставиха абсолютен рекорд, като бяха посочени от над 100 хил. гласоподаватели, също напомнят за миналото. По-конкретно за комунизма, където изборите са нямали значение.

Според нея "Има такъв народ" ще бъде "новият троянски кон" на президента Румен Радев в парламента и ще следва неговите интереси. Затова проф. Кръстева не изключва възможността за коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН (116 мандата общо), която по думите ѝ би била "един нов проект на Радев".

Друга възможна опция за коалиция би била тази между ГЕРБ, ДПС и БСП. Кръстева припомня, че тя беше подготвена още в самия край на предишния парламент, при срещата между Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

"Подготвят ни ситуацията на кризите, които пренареждат българската политическа сцена, които трябва да направят възможно и мислимо това, което до вчера идеологически е невъзможно и немислимо", посочва политологът относно евентуалното партньорство на ГЕРБ с БСП.

Тя се опитва да даде обяснение и за второто място на новата коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България", въпреки техните очаквания за победа. Според експертката, политическият проект звучи "много ясно в София", но не такава е ситуацията в другите градове в страната.

"София категорично застава зад тази коалиция, но тя не успява да проникне до малките градове и населени места. Не успява, защото ГЕРБ след 12 години на власт консолидира своята огромна клиентела - клиентелата на европейските фондове, клиентелата на администрацията, която ги раздава. "Продължаваме промяната" е партия на обещанието, ориентирана към бъдещето, но тя няма клиентела. Тя има фенове и ентусиазирани граждани, но те не са достатъчни многобройни за да обърнат картината", казва Кръстева.

Според нея политическата ситуация в момента е нестабилна и никой не гледа отвъд хоризонта на местните избори през есента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024