България дарява ракети за С-300 и патрони на Украйна. Опозицията "праща" управляващите в "Белене" Снимка: © Булевард България

България ще дари дефектирали и невъзможни за ремонт в страната зенитно-управляеми ракети за установки С-300 и боеприпаси за стрелково оръжие на Украйна. Става въпрос за между 3 и 5 на сто от всички муниции за този тип въоръжение, с които страната разполага - по данни на ръководството на армията.

Решението на Народното събрание беше внесено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, като депутати от трите формации се подписаха под проекта - това са лидерите Бойко Борисов и Кирил Петков, Ивайло Мирчев, Христо Гаджев и Делян Пеевски.

Решението за дарението беше скоропостижно прието - само ден, след като беше внесено и комисията по отбрана го одобри незабавно. Очаквано, от БСП и "Възраждане" бяха против, от ИТН обявиха, че подкрепят изпращането на патрони, но не и на ракети. А цялата дискусия не мина без протакане, скандали, нападки и откровени лъжи.

Дебатите започнаха с близо час закъснение, защото опозицията, която публично застава на проруски позиции за войната и е против изпращането на оръжие за нападнатата страна, започна каскадно искане на почивки. Причината - социалистите и хората на Костадин Костадинов настояваха министърът на отбраната Тодор Тагарев да присъства в залата при обсъждането. В същото време течеше заседание на правителството. Опозицията не се задоволи с присъствието на началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов и други висши военни.

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) и Христо Гаджев (ГЕРБ) посочиха от името на вносителите, че става въпрос за дарение на ракети, а не на зенитни установки С-300, че тези ракети са дефектирали и не могат да бъдат ремонтирани в България. Украйна обаче може да ги използва за резервни части или по друг начин, защото в противен случай съдбата им ще е утилизиране за сметка на България - тоест с пари от държавния бюджет. Министерството на отбраната вече веднъж е започвало процедура за ремонт на зенитно-управляемите ракети, но от руския производител са отказали да го извършат, стана ясно от документите.

След началото на войната на Русия в Украйна поддръжката на съветско и руско оръжие е практически невъзможно от страни членки на ЕС и НАТО заради наложените над Москва санкции.

Боеприпасите за стрелково оръжие, които София ще даде на Киев, са от складовете на МВР и са в излишък. Патроните са с НАТО-калибър. Те имат срок на годност и ако не се използват, също ще трябва да се унищожат за сметка на данъкоплатците, обясни Мирчев. Съюзнически страни дариха оръжие със стандартен НАТО-калибър на Украйна. Така България ще изпрати излишните си боеприпаси за тях, заедно с бронираните машини от складовете на МВР, за което вече беше прието решение на Народното събрание през лятото

В дебатите участваха предимно защитниците на Русия и противници на Украйна и даряването на оръжие, с което страната да се защитава от руския окупатор. Десетки пъти депутати от "Възраждане" и БСП повтаряха, че това е "национално предателство" и разоръжаване на българската армия, въпреки цялата документация потвърждава, че това не е така. Цончо Ганев от партията на Костадинов стигна дотам да плащи "евроатлантиците" в залата, че трябва да бъдат пратени в "хубав град, в който трябва да се установят трайно, а този остров, ааа, град, се намира в Северна България". Очевидно става въпрос за комунистическия концетрационен лагер "Белене" и едноименния остров - затвор.

Атанас Зафиров от БСП нарече действията на управляващото мнозинство "навеждане и хващане за палците" пред "едно посолство".

От "Възраждане" твърдяха по време на дискусията, че никой не казва колко от ракетите ще бъдат дарени ва Киев и имали опасения, че ще дарим почти всичко от боеприпасите за С-300. Макар че само няколко часа по-рано лично началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза в националния ефир на БНТ, че става дума за от 3 до 5% от цялото налично количество ракети за зенитни установки С-300 в България.

Преди гласуването на решението парламентът закри заседанието по настояване на опозицията, за да се чуе при закрити врата какмви точко количества ракети и патрони ще бъдат дарени.

Това ще е практически третото одобрено дарение на военна помощ за Украйна, откакто предишното Народно събрание взе решение за такава подкрепа - въпреки съпротивата на президента Румен Радев, екипа му и служебните правителства, които назначи и управляваха преди формирането на настоящото правителство с подкрепата на ПП-ДБ и ГЕРБ. Първата пратка се случи при служебната власт и какво съдържа остана тайна. Второто решение беше за бронираните машини от складовете на МВР, като пратката още не е реализирана - предстои подписване на договор с Киев и транспортиране на техниката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024