Снимка: © Getty Images

През 2019, в навечерието на коронавирус епидемията в Европа, България е била държавата с най-малко медицински сестри и акушерки в ЕС.

Проучване на Eurostat показва, че през миналата година те са били 36 780 или 1.1% от всички работещи хора в страната. Средният процент в Европейския съюз е 2.2, а лидер е Германия с 3.4. При Гърция е 1.4, а в Румъния - 1.5%.

В изследването се обработват данни от 2011 до 2019 година, като се вижда, че повечето държави се наблюдава ръст в този период. В първата засегната година медицинските сестри и акушерките в ЕС са били общо 3 996 015, а в последната - 4 448 391. 

Това обаче не важи за България, където виждаме спад с близо три хиляди и половина през този период. 

През последния месец това започна да се превръща в още по-голям проблем, тъй като част от болниците вече се оплакват от недостиг на персонал по време на епидемията.

В областната болница в Ямбол например отправиха призив към всички лекари, готови да се включат в борбата с коронавируса, защото са изправени пред ситуация, в която да трябва да закриват отделения за Covid-19.

Медиците са сред най-тежко засегнатите групи, като у нас представляват 11% от всички заболели. Към момента има 218 положителни проби на професионалисти от лечебните заведения. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети