"България Експо 2020" отговори на Нинова: Ще докажем, че изпълняваме договора си Снимка: © Facebook.com/Pavel Yanev

Организаторите на българския павилион на Световното изложение в Дубай обявиха, че са готови да "докажат пълното и точно изпълнение на договора" с държавата, след като вицепремиерът Корнелия Нинова определи досегашното представяне на Експо 2020 като корупционна схема и "черна дупка" за милиони.

От консорциума "България Експо 2020" съобщават, че ще съдействат на проверката на прокуратурата и КПКОНПИ по сигнала на Нинова, както и че се надяват "бързо да установят всички закононарушения и техните извършители".

Те обаче прехвърлят отговорността за "всички възникнали проблеми в хода на организацията и провеждането на дейностите по обществената поръчка" върху "силно затруднената комуникация с различните екипи на Министерството на икономиката".

В добавка към прессъобщението си те са публикували и снимка на флашка с българското лого от Експо 2020 като "опровержение" на казаното от Корнелия Нинова, че е неизпълнено задължението за продажба на рекламни материали.

"България Експо 2020" обръща внимание и на това, че след няколко дни предстои т.нар. Ден на България в рамките на световното изложение - "събитие, което се отбелязва на високо държавно ниво", и за което се е очаквало присъствие на "президент или премиер или висш дипломат".

Българският ден е насрочен за 9 февруари 2022.

"Спорните отношения между едно частно юридическо лице и българското правителство не представляват интерес за организаторите на Експо 2020 Дубай. Пренебрегването на поканата на домакините за организиране на държавно посещение на най-високо ниво може да рефлектира върху имиджа на България и отношенията между двете страни", казват от консорциума.

Нинова вече заяви, че не би се ангажирала с присъствие на събитието след проверките на организаторите на павилиона.

От "България Експо 2020" съобщават, че вече са приготвили програма за деня "и без държавна визита".

"Нарекли сме събитията „Дни на България“ и до момента има огромен интерес към тях, както заради посещенията на Националния отбор по художествена гимнастика, така и на фолклорното трио „ТРИГАЙДА“. Вярваме, че с тези събития, ще представим България по достоен начин с нейното изкуство, култура и високи спортни постижения", се казва в писмото им.


Корнелия Нинова: Спираме всички плащания за българския павилион в Дубай, това е "черна дупка" за милиони


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024