Корнелия Нинова: Спираме всички плащания за българския павилион в Дубай, това е "черна дупка" за милиони

Вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че спира всички плащания от държавата към консорциума, който организира българския павилион на Експо 2020 в Дубай.

"За нас това е черна дупка, в която са потънали милиони от парите. Нито лев повече няма да отиде за подобни корупционни схеми. Ще задържим гаранцията по договора, но ще търсим остатъка по съдебен ред", каза Нинова на пресконференция в Министерството на икономиката.

В момента КПКОНПИ разследва случая и започва да провежда разпити на хората, които са участвали в тези събития, съобщи още тя. Документите ще бъдат изпратени и в прокуратурата. Малко след това последва отговор от "България Експо 2020", в който се твърди, че договорът се изпълнява, а "всички възникнали проблеми в хода на организацията и провеждането на дейностите по обществената поръчка" са произтекли от "силно затруднената комуникация с различните екипи на Министерството на икономиката".

Нинова съобщи, че са правени няколко проверки от Министерството на икономиката, като последният доклад за серия от неизпълнения по договора за обществената поръчка е подаден на 24 януари.

Не са изпълнени изискванията по фасадата на павилиона, презентация на развитието на мобилността между фасадата и входа му, иновативна детска площадка, 3D макети на българското културно богатство, и др.

Не е изпълнено и предварително заложеното изискване за предлагане на сувенири, картички, марки и др. продукти в магазина.

Вместо това е допуснато нарушение на споразумението с Министерството на икономиката - включително с продажба на стоки от фирми, извън одобрените от държавата, на завишени цени.

"Договорените с министерството събития и участници се разминават с фактическото състояние, допуснати са различни фирми и физически лица, които нямат нищо общо с предварително договрените", каза още тя.

Корнелия Нинова обяви, че по договора с консорциума е записано изискване 78% от плащанията по поръчката да бъдат направени авансово - от 2019 до април 2021 са платени 4,452 млн. лв., от които само половината са обезпечени с гаранция от сдружението на компаниите в "България Експо 2020".

Фирмите са предявили и искане за допълнително плащане от 700 000 лв., което Нинова обяви, че няма да одобри. Предстои спиране на всички разноски "докато не приключи тази сага", като тя заяви готовност за разтрогване на договора, търсене на неустойки и събиране на негарантираните пари по съдебен ред.

"Искам да изразя съжаление, че освен че това прилича на корупционна схема, подобни неща злепоставят името на България в чужбина. Вместо да се засилва авторитета на България, да се презентира българската икономика, туристическите дестинации, нищо от това не е изпълнено", каза тя.

Договорът по обществената поръчка за българското участие на Експо 2020 е сключен още през декември 2019 г., година след като правителството на Бойко Борисов решава, че страната ще участва на световното изложение в Дубай.

В консорциума-победител влизат пет дружества: "Сиела норма", "Проджект Мениджмънт Адвайзори", "Арка л.т.д.", "Д.о.Ф", и "Инфинити травел".

В договорните им задължения влизат представянето на концепция, дизайн, лого, изпълнение на павилиона, осигуряване на експонатите (реплики от Панагюрското и Варненското златни съкровища) и транспортирането до Дубай, осигуряване на персонал на участието, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама на България.

Световното изложение се забави с една година заради Covid-19 и започна през есента на 2021.

Българският павилион се оказа с разочароващ дизайн на фона на очакванията за национално представяне на световен форум и в сравнение с предварителните ангажименти по договора - извън репликите на златните съкровища обектът е "украсен" с изкуствени рози, три чинии на стената и кукли с носии. На няколко екрана се прожектират гледки от природни забележителности в България или снимки на популярни български спортисти, музиканти и др.

Темата, в която българският павилион би трябвало да се впише в Експо 2020 в Дубай, е "Мобилност". Сред лекторите, поканени в Дубай, се оказаха бившият ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев и поне четирима негови колеги, които са изнасяли презентации на теми като ролята на социалнте медии в образованието и за "интелектуалната собственост като стъпало към високоефективна дигитална образователна екосистема", "Зеленото мислене и зелената нагласа".

Бившата манекенка Анна Шехтова се оказва сред участниците в павилиона с фотоизложба на "известни българи, които живеят в ОАЕ".

На 2 февруари в една от пресконференциите в Дубай се е включила и Николина Ангелкова - бивш министър на туризма в третия кабинет на Бойко Борисов - с презентация на тема "България: безопасна и атрактивна туристическа дестинация.
Възможности за спа, уелнес и здравен туризъм". Ангелкова е участвала с онлайн-презентация, а не е присъствала лично в Дубай.


БГ-павилионът на Експо 2020 в Дубай: "Лоби на соц-хотел" или "модерна архитектура" за 6 млн.

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище СофияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двама души загинаха при сблъсък между влак и микробус в Плевенско

При инцидента са загинали двама души, пътували в микробуса

18:00 - 03.06.2023

Андрю Тейт даде първото си интервю след затвора. Обяви го за "нагласено", след като не хареса въпросите

Инфлуенсърът отрече обвиненията в сексуално насилие и каза, че е "сила на доброто в света"

17:48 - 03.06.2023

Да пушиш не е готино - дори и да си Джена Ортега

Майката на актрисата се включи в дебата онлайн и даде съвет на дъщеря си

16:07 - 03.06.2023

Радев не смята, че кабинетът на Денков и Габриел е експертен

Президентът отказа да коментира протестите срещу него

15:49 - 03.06.2023

Турция изпраща войски и военна техника през България в Косово на фона на размириците там

Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в отговор на искане на НАТО

14:23 - 03.06.2023

Френският уличен артист, чието сърце принадлежи на украинския народ

Художникът Кристиан Гюми, известен като C215, показва силата на Украйна в стенописи

14:00 - 03.06.2023

Русия забърка Apple и САЩ в "шпионски заговор" и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и

Разузнавателната служба ФСБ твърди, че е разкрила шпионска операция на САЩ. Apple отхвърля обвиненията

13:24 - 03.06.2023

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023