Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Спомняте ли си епичната защита на научната дисертация на Марияна Николова - бивш министър по туризма в кабинета на "Борисов 3" - която реши да стане доктор по "киберетика" в УниБИТ в последните дни от мандата си?

Кой би могъл да забрави паметния момент, в който действащ вицепремер получи научна титла, докато декламираше дефиницията за "блокчейн" от Wikipedia.

Само два месеца по-късно Николова приключи с приноса си в сферата на държавното управление и туризма, но научният й ръководител от УниБИТ проф. Стоян Денчев продължава стремително напред.

В началото на 2022 г. бившият ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии и бивш вицепрезидент на "Мултигруп" се появи на среща на Националния борд по туризъм и "Соф кънект" - концесионера на Летище София.

На разговора, отразен от БТА, е договорено "обединяване на усилията между двете организации за развитие на устойчива туристическа индустрия и популяризиране на България като атрактивна дестинация".

Решено е още да се работи "съвместно с правителството за облекчаване и дигитализиране на процедурите по издаване на визи за граждани извън ЕС" и за "единна комуникация на бранда България".

Ако се питате каква е връзката между библиотекознанието с туризма - Стоян Денчев е председател на Контролния съвет на браншовата организация от няколко години. Той присъства на срещата на Летище София в компанията на Красимир Гергов (председател на УС на Борда по туризъм), Мартин Захариев (бивш депутат от БСП, бивш издател на "Плейбой" и зам.-председател на борда), както и на изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова - бивш депутат от "Патриотичния фронт".

Карастоянова също може да се похвали с докторска степен като Марияна Николова. Познахте - от УниБИТ.

Темата й е "Лидерски практики в туристическия бранш", а научният й ръководител проф. Гошо Петков е един от рецензентите на Николова, който й беше дал блестяща оценка.

Активността на Стоян Денчев на това поле не започва от днес. През декември 2021 г. той и още няколко преподаватели от УниБИТ се оказаха "посланици на модерното европейско образование" в българския павилион на световното изложение в Дубай.

Денчев прави презентация на Експо 2020 на тема "70УниБИТ-а знание", а колегите му говорят за ролята на социалнте медии в образованието и за "интелектуалната собственост като стъпало към високоефективна дигитална образователна екосистема". Няколко дни по-късно други двама доценти от УниБИТ пак са лектори в българския павилион - този път по темата за "Зеленото мислене и зелената нагласа".

БГ-павилионът на Експо 2020 в Дубай: "Лоби на соц-хотел" или "модерна архитектура" за 6 млн.

Какво общо има Денчев със световното изложение и българското присъствие в Дубай? От април 2021 г. той е председател на ново сдружение на име "Борд за приятелство и сътрудничество между Република България и Обединените арабски емирства". Сред членовете му са бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев (номиниран за депутат от "Има такъв народ" през лятото на 2021), и бившият посланик на България в Катар Метин Казак (бивш евродепутат от ДПС).

Междувременно, на 12 януари друг дългогодишен преподавател в УниБИТ - Мариела Модева - беше назначена за зам.-министър на туризма (квота: БСП) в кабинета на Кирил Петков. Модева е директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда, който до преди години се оглавяваше от Димитър Иванов - "Гестапото", бившият ръководител на Шести отдел на VI управление на ДС.

Обменът на кадри между УниБИТ и най-високото ниво на държавната администрация е неизчерпаем през последните години - сред хората, получили научни степени от университета са трима бивши директори на ДАНС Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Константин Казаков, бившият вицепрезидент (2012-2017) Маргарита Попова и др.

Проф. Денчев е научен ръководител на най-отбраните сред тях - независимо дали сферата на знанията им покрива институционалната борба с корупцията, организационната култура на ДАНС или киберетиката.

Собствената му биография е като кратък наръчник за неформалните центрове на властта след разпадането на тоталитарния режим. Денчев е вербуван като агент "Симеонов" от контраразузнавателното II управление на Държавна сигурност в края на 80-те, след като оглавява Информационния център за трансфер на технологии "Информа".

Малко по-късно става съветник в кабинета на Димитър Попов и главен секретар в кабинета на Любен Беров (с мандата на ДПС). За кратко е изпратен за посланик във Финландия, след което се връща обратно в България - този път като депутат от ДПС и зам.-председател на парламентарната група, оглавявана от Ахмед Доган (1995-1997). Излиза от прякото си участие в политиката през 1998 г., за да стане вицепрезидент на "Мултигруп" при Илия Павлов.

През 2002 г. става ректор на тогавашния Колеж по библиотекознание и информационни технологии и за няколко години успява да го снабди с официален унивреситетски статут - и неофициално реноме на "ковачница" за академични длъжности и научни степени на политици с... необичаен принос към развитието на науката.

През 2005 г. Стоян Денчев беше определен за почетен консул на Султаната на Оман в България - той заемаше тази позиция в продължение на десет години до фалита на Корпоративна търговска банка, в която най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман беше акционер.

През лятото на 2009 г. малко след парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ Стоян Денчев стана председател на Надзорния съвет на "Информационно обслужване" - пост, който запази само за няколко месеца.

Денчев беше сменен като ректор на УниБИТ през 2018 г. - шестнадесет години след встъпването си в длъжност начело на някогашния колеж - заради въвеждането на мандатността на ръководителите на висши учебни заведения. Той продължава да е председател на Общото събрание на университета.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024