Снимка: © Facebook.com/Pavel Yanev

Участието на България в световното търговско изложение Експо 2020 в Дубай започна със странния казус със задържането на репликите на Панагюрското и Варненското златно съкровище от митническите служби в емирството. Те бързо бяха освободени и изложени от 1 октомври, но българският павилион продължава да е гореща тема.

Архитекти и дизайнери го описват като „лоби на изоставен соц-хотел “Ален Мак” и „разграбена аптека“, усъмнявайки се в цената на обществената поръчка за организацията и концепцията на стойност 5,6 млн. лв. без ДДС.

Възложител е Министерството на икономиката, а за изпълнител е избран ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“. Управител на консорциума е Любомир Ганчев, който беше зам.-министър на икономиката в служебния кабинет на Огнян Герджиков, а по-късно - съветник на Емил Караниколов в МИ. 

Според сайта на Експо 2020 (отложено с година заради пандемията) архитект на българския павилион е Александър Брайнов.

Световната експозиция започна на 1 октомври и ще продължи до 31 март 2022 г.

В официалния сайт на българския павилион пише, че архитектурата и дизайнът са съобразени както с темата „Мобилност – движение на хора, стоки и идеи“, така и със съвременния облик и културното наследство на страната ни. На снимките се виждат 3 екрана, които показват археологическите, архитектурните и историческите забележителности на България.

„Всеки наш гост ще има възможност да види и усети България чрез 3D мапинг, автентични вкусове и аромати, разнообразни инициативи и артистични участия, които представят не само богатата ни история, природа и талант, но и новите възможности за бизнес, наука, технологии и устойчиво развитие“, гласи концепцията на ДДЗД „България ЕКСПО 2020“.

Павилионът е разположен на два етажа с обща площ 800 кв. метра и според изпълнителя „създава усещането за мащабна, витална и модерна архитектура“.

Архитектът Павел Янев, който е основател на All In Studio, е един от хората, критикуващи целия процес по организация, подготовка и избор на изпълнител за концепцията. „Смърди на “взехме едни пари от бюджета и скалъпихме без конкурс едно нещо, дето и ние не знаем какво е“, пише той във Facebook. „130 години по-късно Байганьовщината е по-жива от всякога“.

Той определя павилиона като „инсталация“ в наемна площ, като според него тя струва не повече от 100-ина хиляди лева. „Къде са останалите 4-5 милиона?“, пита Янев. „И защо вместо конкурс за дизайн, на който да се избере най-доброто, се прави уж конкурс за… „Осигуряване на цялостна организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Република България в Световното универсално изложение ЕКСПО 2020 Дубай”.

Точно това е записано като предмет на обществената поръчка в официалните документи. В сумата са включени още осигуряване на квалифициран персонал за осъществяване на организацията; самолетни билети, настаняване, трансфер и други разходи на гостите – музиканти и лектори; осигуряване на хранителни продукти и напитки; организиране на ежедневната програма на павилиона.

България е организирала шест отделни музикални събития за шестте месеца от изложението. На 9 октомври част от Expo Beats Festival стана българската група JEREMY?. Представление направи и ансамбъл „Тракия“, който се включи като част от културната програма на страната. На сцената на Експо 2020 свириха още пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови.

Освен това българският павилион е организирал конференция „България в космоса: Полет на иновациите“ на 20 октомври. Сред лекторите са били проф. инж. Георги Сотиров и доц. д-р Деница Борисова от БАН, които  са показали „постиженията на България в сферата на космоса, свързани с космическата храна, изследването на космоса чрез наносателити от следващо поколение и други теми“.

На снимките, публикувани от официалния Facebook профил на българския павилион, прави впечатление, че секторът със златните съкровища и екраните, излъчващи природни пейзажи, е семпъл, но стегнат. По масите се прожектира глаголицата, а на колоните е изписана българската азбука. Павилионите на други държави все пак са далеч по-модерни и технологични. 

Според архитекта Павел Янев и негови колеги цялостната концепция не е на ниво. „Да го бяха пуснали на студентите в университетите…щяхме да имаме по-добър резултат и, най-вече, евтин“, пише той.

Дизайнерът Рали Радева от „Дом Хармония“ припомня подобен случай от Expo 2010 в Шанхай, когато „станахме за срам“: „Там бяха избрали едни доста оправни наши представители, на които парите не им стигнали и бяха потърсили помощ от други държави, за да запазят нашия щанд. Като гледам, нищо не се е променило оттогава, толкова ли можем да покажем за България?“.

Според някои хора „концепцията ни е да няма концепция“. И още: „Може изпод мокета да изскочат холограми на нестинарки, които да раздават розово масло“; „Кадърните и талантливи хора се избутват, трябват вътрешни и доверени техни хора да си преразпределят едни пари“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет