Реплики на Панагюрското и Варненското съкровища бяха задържани в Дубай заради неизправни документи

Странен казус се оформи около представянето на България в световното търговското изложение Експо 2020 в Дубай (отложено с една година заради Covid-19).

Реплики на Панагюрското и Варненското златни съкровища бяха задържани за повече от един ден от митническите служби в емирството. Златните предмети са внесени, за да бъдат част от изложението на българския павилион.

В четвъртък те все пак бяха освободени от митницата, след като организаторите са внесли гаранция и и са подписали декларация, че ще бъде върнато обратно в България след края на изложението, съобщава БНТ.

Новината за задържането на репликите беше публикувана първо във Facebook-профила на разследващия сайт Bird.bg. В информацията им се твърдеше, че делегатите са "пренасяли в ръчните си багажи реплика от съкровището", предметите не са били оформени като износ на българската митница и че "де юре е налице незаконен внос на 6 кг от ценния метал в ОАЕ".

Това даде повод на Васил Божков да атакува властите с обвинения, че пренасят репликите в "сакове и торби" и да намекне за "поредно ограбване на културно-историческото ни наследство".

"Действително има задържане на предметите в транзитна зона на летището в Дубай, но то е временно и е стандартна процедура докато се оформят документите по временен внос и износ на съкровището и се обезпечат данъците по време на престоя на предметите в Дубай", казва пред медията Веселин Тодоров, изпълнителният директор на "Сиела норма". Компанията, която е известна като доставчик на машините за гласуване в България, е участник в консорциума-организатор на българския щанд.

Тодоров твърди, че случилото се е "стандартна процедура за временен внос", както и че в подобна ситуация се намират и други страни-изложители в Дубай. В българския случай - трябва да се плати и обезпечение за евентуални митнически и данъчни вземания, които са в размер на 40 000 долара.

"Сега уточняваме кой ще обезпечи тези задължения. Не е наше задължение, но ако се окаже, че държавата няма 40 000 долара, сигурно ще ги дадем от нас", казва той в друго изявление пред "24 часа".

Националният исторически музей публикува опровержение и снимки на специалните кутии, в които се пренасят артефактите.

От НИМ определят като "изцяло фалшиви" твърденията за проблеми около износа и заявяват, че "няма задържани предмети".

"Националният исторически музей има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“. Служителите на НИМ съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка. Истинската новина е, че всички предмети са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне", се казва в информацията на НИМ.

Министерството на икономиката, от своя страна, прехвърлиха отговорността за документната подготовка за износа на консорциума-изпълнител на поръчката за българския павилион в Дубай.

"Документите за износ/внос на културното наследство е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя - ДЗЗД "България ЕКСПО 2020. Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя", се казва в тяхната позиция.

Пред Mediapool Веселин Тодоров твърди, че по-ранното обработване на тези документи е било невъзможно.

Управител на консорциума "България ЕКСПО 2020" е Любомир Ганчев, който беше зам.-министър на икономиката в служебния кабинет на Огнян Герджиков, а по-късно - съветник на Емил Караниколов в МИ.

Световната експозиция започва на 1 октомври.

Консорциумът, който организира щанда на изложението обединява пет фирми: „Проджект Мениджмънт Адвайзори“ ЕООД, „Арка Л.Т.Д.“ ООД, „Д.о.Ф“ ЕООД, „Сиела Норма“ и „Инфинити Травел“ АД. Офертата, с която са спечелили е на стойност 5,6 млн. лв. без ДДС. Те трябва да изградят павилион на два етажа с квадратура 800 кв. м. и да отговарят за цялостната концепция по представянето на страната ни.

Архитект на павилиона е Александър Брайнов от "А - проект Архитекти", които са работили и по "Квадрат 500". Според презентацията на щанда, той ще се състои почти изцяло от екрани, на които ще се прожектират "спиращи дъха" видеа.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024