Репликите на Панагюрското златно съкровище вече са освободени от митницата в Дубай. Това съобщава БНТ, като посочва, че екип на Националния исторически музей е придружил експонатите до българския павилион на Експо 2020. 

Златните предмети са част от изложбата на българската държава по време на световното изложение, което се провежда в Дубай една година след отлагането му заради Covid-19. 

Според информацията на БНТ - организаторите на българското участие на Експо 2020 са внесли гаранция и са подписали декларация, че ще бъде върнато обратно в България след края на изложението. 

Скандалът около задържането на репликите на Панагюрското и Варненското съкровища избухна в сряда, когато се оказа, че митническите власти в Дубай са открили документни несъответствия при внасянето им в емирството. 

Министерството на икономиката и консорциумът от фирми, спечелили поръчка за организацията на павилиона, влязоха в спор кой отговаря за подготовката и финансовото обезпечение на вноса на златните предмети. В крайна сметка съкровищата са освободени от митницата навреме, за да може да бъдат изложени преди началото на Експо 2020 на 1 октомври (петък). 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина