Снимка: © Pixabay

България ще бъде една от четирите страни, с които Гърция предстои да сключи междуправителствени спогодби за свободно движение на туристите по време на летния сезон. 

Според информация на гръцката телевизия SKAI, България, Австрия, Израел и Кипър работят за създаването на "безопасни коридори за привличането на колкото може повече туристи през лятото". 

Към споразуменията ще може да се присъединят и други страни като Дания, Норвегия, Чехия и Австралия, които показват много добри резултати в справянето с епидемията от Covid-19. Австралия, Израел, Гърция, Чехия, Дания и др. бяха събрани от австрийския канцлер Себастиан Курц в неформален съюз на "умните държави" заради успешните им мерки срещу епидемията.

Гръцката медия посочва, че от 25 юни Air Canada също ще възобнови полетите си до страната. 

Ограниченията за чужденците и задължителните карантинни мерки са част от проблемите, с които страните от ЕС се сблъскват при опита си да възстановят туристическия си сектор. Гърция, както и България, е сред страните, които разчитат на международния туризъм за голям дял от брутния си вътрешен продукт. Атина предложи на ЕС да се въведе единен здравен протокол, по който пътуващите да показват отрицателни тестове за Covid-19, за да бъдат допуснати на почивка в чужда държава.  

Засега българското МВнР не дава подробности за хода на преговорите. На 14 май дравният министър Кирил Ананиев удължи с още един месец забраната за влизане на територията на страната от чужди граждани, включително туристи. Българите, които се прибират от чужбина, също са поставяни под 14-дневна задължителна карантина независимо дали имат отрицателни тестове за Covid-19. 

ВЯРНО ИЛИ НЕ? ОТРИЦАТЕЛНАТА PCR ПРОБА НЕ БИВА ДА ОТМЕНЯ КАРАНТИНАТА

АНГЕЛКОВА ПЛАШИ С 14-ДНЕВНА КАРАНТИНА ВСИЧКИ, КОИТО ЩЕ ОТИДАТ НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети