България и други 8 страни ще искат помощ от ЕС заради бежанците от Украйна Снимка: © Getty Images

Девет държави от ЕС, сред които и България, ще поискат финансова помощ, за да компенсират разходите си от приема на украински бежанци. Това стана ясно след изявление на чешкия премиер Иван Бартош.

България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Словакия и трите балтийски страни Естония, Литва и Латвия ще представят пред Европейската комисия пакет от предложения до края на април. Страните от Източна и Централна Европа са постигнали единодушие за 14 мерки, които ще представят заедно. Идеята е да се осигури ефективното използване на съществуващите европейски ресурси, което от своя страна изисква корекция на съществуващите условия.

"Настоящата криза е необикновена и не можем да предвидим нейното крайно въздействие върху нашите икономики. Затова трябва да поискаме допълнителни средства за членовете на ЕС, които приемат голям брой украински бежанци", каза чешкият премиер Иван Бартош.

Близо 5 млн. души са напуснали Украйна след началото на руската военна инвазия в страната, която започна на 24 февруари. Над 2,8 млн. украински бежанци се намират в Полша, а около 750 хил. в Румъния - сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Околните страни също приеха своя дял от бежанци. Чехия даде 300 000 временни визи на бягащи от конфликта украински граждани. В България регистрираните за временна закрила наброяват 84 хил. от общо 204 хил. украински бежанци, влезли на територията на страната - сочат данните на правителствения портал "България за Украйна".

Все още не е ясно каква точно сума ще поискат деветте държави членки. Според чешкия премиер ефектите от бежанската криза са различни в отделните страни от ЕС, но е необходима "взаима солидарност на всички всички държави".

Бартош каза още, че страните призовават и за спешно одобрение на програмите за новия бюджетен период 2021-2027 г., така че проектите, подпомагащи бежанците в Централна и Източна Европа, да започнат да се финансират възможно най-скоро.

Клипове срещу бежанците от Украйна - новата дезинформационна война във Facebook и TikTok


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024