България и други 8 страни ще искат помощ от ЕС заради бежанците от Украйна Снимка: © Getty Images

Девет държави от ЕС, сред които и България, ще поискат финансова помощ, за да компенсират разходите си от приема на украински бежанци. Това стана ясно след изявление на чешкия премиер Иван Бартош.

България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Словакия и трите балтийски страни Естония, Литва и Латвия ще представят пред Европейската комисия пакет от предложения до края на април. Страните от Източна и Централна Европа са постигнали единодушие за 14 мерки, които ще представят заедно. Идеята е да се осигури ефективното използване на съществуващите европейски ресурси, което от своя страна изисква корекция на съществуващите условия.

"Настоящата криза е необикновена и не можем да предвидим нейното крайно въздействие върху нашите икономики. Затова трябва да поискаме допълнителни средства за членовете на ЕС, които приемат голям брой украински бежанци", каза чешкият премиер Иван Бартош.

Близо 5 млн. души са напуснали Украйна след началото на руската военна инвазия в страната, която започна на 24 февруари. Над 2,8 млн. украински бежанци се намират в Полша, а около 750 хил. в Румъния - сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Околните страни също приеха своя дял от бежанци. Чехия даде 300 000 временни визи на бягащи от конфликта украински граждани. В България регистрираните за временна закрила наброяват 84 хил. от общо 204 хил. украински бежанци, влезли на територията на страната - сочат данните на правителствения портал "България за Украйна".

Все още не е ясно каква точно сума ще поискат деветте държави членки. Според чешкия премиер ефектите от бежанската криза са различни в отделните страни от ЕС, но е необходима "взаима солидарност на всички всички държави".

Бартош каза още, че страните призовават и за спешно одобрение на програмите за новия бюджетен период 2021-2027 г., така че проектите, подпомагащи бежанците в Централна и Източна Европа, да започнат да се финансират възможно най-скоро.

Клипове срещу бежанците от Украйна - новата дезинформационна война във Facebook и TikTok


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024