Снимка: © Getty Images

България не е единствената държава, в която социалните мрежи дават гласност на хора, внушаващи омраза и недоверие срещу украинските бежанци (като прословутия спор за 40-те лева или скъпите коли). 

Молдова - страна, в която руската армия има активно присъствие от години и в която са подслонени най-много семейства от Украйна спрямо числеността на местното население - е подложена на "експлозия" от дезинформационни клипове, насочени срещу присъствието на бежанците. 

В един от тях, пише Wired, се показва как подпийнал мъж вика "Слава на Украйна", докато се бори с друг човек в магазин. 20-секундният клип е пуснат първо в TikTok, а след като добива популярност във видеоплатформата, си пробива път и във Facebook. 

Никой не знае кои са двамата мъже и къде точно се развива действието - надписи "Споделете това видео" прикриват знака, по който може да се идентифицира магазинът.

Проблемът не е само в автентичността на записа, а в това, че клипът се разпространява като пожар по всевъзможни платформи по начин, който има всички белези на координирана кампания.  

Видеото е премахнато повече от месец след публикуването му, на 7 април, и то едва след като Wired сигнализират директно на Facebook. 

Технологичната медия разговаря с Валериу Паша от Молдова, който се занимава със следене на подобен тип атаки - той показва 100 примера за манипулативно съдържание по повод войната в Украйна, които са се разпространявали безпроблемно във Facebook. Повечето от тези примери са кратки видеоклипове. 20 от тях са пуснати първо в TikTok. От 100-те линка - само 28 са свалени от модераторите на социалната мрежа. 

В четвъртък Facebook публикуваха редовния си тримесечен отчет за сигурността, в който описват няколко акции срещу хора, свързани със службите за сигурност на Русия и Беларус, които използват платформата за пропаганда. В някои от случаите е открита целенасочена хакерска атака срещу профили на украински войници, от чието име са пускани фалшиви призиви за капитулация пред руската армия

В други случаи акаунти от старите тролски мрежи, свързани с "фабриката" на Евгений Пригожин, са опитали да се активират наново преди месеци. През януари и февруари 2022 те са публикували материали срещу "полицейското насилие в западните държави", а от началото на войната рязко са сменили темата и са започнали да обвиняват НАТО за войната в Украйна, а украинските войски - за руските зверства срещу цивилното население. 

Facebook твърдят още, че са свалили 200 профила от мрежа в Русия, които са се занимавали с масово докладване срещу хора в Украйна, Русия, Израел, САЩ и Полша, под претекст, че нарушават правилата на платформата, без това да отговаря на истината. 

Министър Божанов: Фейсбук блокира легитимни гласове и е неадекватен в комуникацията си с нас

В доклада на FB няма нито дума за сериозните проблеми с модерацията в други държави - включително в България - в които профилите на известни журналисти и университетски преподаватели бяха сваляни като "нарушители", а сигналите срещу тролове - оставяни без отговор. 

Очевидно същият проблем съществува и в Молдова - държава, която е съсед на Украйна и в която има масова гражданска кампания за помагане на украинските семейства с храна и подслон. 

Дезинформацията се опитва да разруши солидарността и подкрепата на молдовците. 

Проруските активисти търсят "автентично" съдържание в TikTok, което отговаря на тяхното послание. След това го споделят във Facebook и използват десетки хиляди фалшиви профили, за да "вдигнат" популярността му по изкуствен начин. 

"Това не само прави клипът все по-масово споделян във Facebook, но и подмамва алгоритъма на TikTok да го показва още повече в тяхната платформа", разказва Паша. 

Самата Молдова е в сходна позиция като Украйна от 2014 г. - 1500 войници от руската армия контролират т.нар. Приднестровие, което иска да се отдели от държавата. Регионът се намира на 30 км от Одеса.

Властите в Молдова прокараха ново законодателство, което ще даде допълнителни правомощия на службите за сигурност да реагират при случаи на дезинформация, манипулация и разпространение на фалшиви новини в социалните медии. 

Правителството в Кишинев обаче не може да се справи самостоятелно с налагането на нови правила на платформите, които отказват да спазват собствените си стандарти за сигурност. Валериу Паша призовава тази регулация да бъде превърната в общо действие от страна на по-големите държави. 


Facebook са наели лобисти на Републиканската партия, за да компрометират TikTok


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори