Петиция атакува неадекватното модериране на българските профили във Facebook Снимка: © Getty Images

Вълна от критики срещу модерирането на българското съдържание във Facebook заля социалните мрежи. Според част от потребителите технологията, която „Фейсбук“ използва, не успява да предпази профилите от „тролски“ атаки и дори помага да се заглушат критичните гласове в българското общество.

Създадена е и петиция, която настоява да бъдат прегледани механизмите за контрол на съдържанието в българската секция на „Фейсбук“. В нея се подчертава, че в последно време се наблюдава зачестяване на случаите, при които внезапно изчезват профили на знакови критични български автори в социалната мрежа.

„Водещи обществени фигури губят достъп до профилите и последователите си, при което неизменно се оказва, че изказвания, насочени срещу агресивната политика на днешна Русия, нарушават т.нар. „правила на общността“, се казва в петицията.

Подкрепящите инициативата посочват няколко примера за подобни случаи, сред които блокирането на Facebook профила на професора по политически науки Евгений Дайнов след негови критични коментари, насочени срещу режима на Путин. Друг български общественик, който също е блокиран от мрежата заради изказвания срещу руския президент, е журналистът Даниела Горчева. Блокиран е бил и профилът на Николай Слатински в края на февруари 2022 г. Слатински е професор по национална и регионална сигурност и бивш президентски съветник.

„От няколко години Фейсбук редовно блокира видни български журналисти и активисти, известни с подкрепата си за демокрацията, правата на човека и Европа. Критиците към режима на Путин и нахлуването на Русия в Украйна. В същото време изтъкнати алт-десни промоутъри, нацисти и брутални пропагандисти на насилие, остават недокоснати, въпреки многото съобщения“ пише българският режисьор Теодор Ушев в своя публикация във Facebook, която вече е свален от платформата.

В същото време, независимо от многобройните сигнали срещу открито пропагандни профили, те продължават да се разпространяват свободно в социалната мрежа. Това най-често е неуместно съдържание с проруска насоченост и често представлява фалшиви новини или език на омразата.

Един от постовете, оставени от модераторите на Facebook въпреки множество сигнали, беше съобщението на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева, заради което прокуратурата започна проверка срешу нея за престъпление срещу Републиката.

В него Гунчева изразяваше надежда, че Русия ще обстрелва сградите на Министерски съвет и американското посолство в София. Публикацията стоеше онлайн, докато самата ѝ авторка не я изтри, а сигналите до модераторите на Facebook са получавали отказ от санкция.

Петицията е адресирана до Европейския парламент, офиса на компанията „Мета“ в Дъблин, Държавния департамент на САЩ, както и до министъра на електронното управление Божидар Божанов. До момента инициативата е събрала над 1400 подписа от български журналисти, университетски преподаватели и граждани.

64% от потребителите на социални мрежи в България използват Фейсбук, сочат данни на Интернет института „Ройтерс“. По този показател България заема първо място сред всички европейски страни.

През 2019 г. Facebook откри свои офис в България, който се управлява в партньорство с Telus International. В интервю за Economy.bg директорът на компанията по "Публични политики" за Централна и Източна Европа Габриела Чех разказва, че в офиса ще работят 150 модератори на съдържание на няколко езика - включително турски, казахски, грузински, руски и български.

Малко по-късно от Facebook казват пред "Капитал", че публикациите на български език "вече се модерират от няколко центъра за разглеждане на съдържание, включително от тези в Дъблин и Есен", като казват, че "е възможно в бъдеще част от хората в софийския офис да се занимават и с модериране на публикациите на български език".

Зад бранда Telus* в България стои фирмата "Колпойнт Ню Юръп", основана още през 2004 г. През 2012 г. Telus International придобива българската компания. В момента тя е един от най-големите работодатели в аутсорсинг сектора в България. Сред основателите ѝ са Ксавие Марсенак и Олга Егорова-Марсенак. Французинът продължава да е член на съвета на директорите на българското подразделение. Двамата са акционери в в дружеството "Насекомо", което планира създаването на ферма за производство на протеини и храни за животни от ларви на мухи край Лозен.

В социалните мрежи се разпространяват неофициални разследвания за предполагаеми съмнителни връзки на основателите на компанията - до този момент ръководството на българския офис не е коменитрало публично тези твърдения, нито критиките срещу проблематичната модерация на съдържание.

Тихомир Безлов, главен експерт в програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията, допуска, че проблемите с неадекватния филтър на езика на омразата и дезинформацията в социалната мрежа може да се дължи по-скоро на алгоритъма на компанията-майка, отколкото на "пробив" при подизпълнителите им.

"Надявам се все пак Фейсбук да обърнат внимание на ставащото в България при цензурирането и забраните, които слагат по някакъв абсурден начин към нормални хора и пропускат масово "руските агенти за влияние", "цеховете от тролове"(не са фабрики), руските полезни идиоти" и т.н", пише Безлов.


*TELUS International (NYSE & TSX: TIXT) е публично търгувана компания. TELUS, водеща канадска компания за комуникационни технологии, притежава мажоритарния дял (70,9% от правото на глас и 55,0% от икономическия дял) в TELUS International. Baring Private Equity Asia притежава 25,9% от правото на глас и 20,1% от икономическия дял в TELUS International, като останалата част е собственост на различни институционални и частни инвеститори.
"КолПойнт Ню Юръп" ЕАД, опериращо под търговската марка TELUS International Bulgaria, е дъщерно дружество, изцяло притежавано от TELUS International.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024