България и Румъния може да бъдат разделени за Шенген, пише EUROACTIV.bg Снимка: © Getty

Натискът на Нидерландия и засилващата се подкрепа на Швеция ускоряват процеса по разделяне на България и Румъния за членство в Шенген.

Това пише изданието EURACTIV България, като се позовава на свои източници в европейските институции. Изглежда все по-вероятно в началото на декември лидерите на ЕС да подкрепят приемането на Хърватия и Румъния в шенгенското пространство, но не и това на България.

По неофициална информация в нидерландския парламент се подготовя следващата седмица нова декларация, с която се иска разделянето на Букурещ и София, които вървят "в пакет" от приемането на двете страни в ЕС. Със сигурност гласуването в Съвета на ЕС по отношение на Хърватия ще е отделно.

Членството на страната ни в Шенген се оказа непосилна задача за три редовни правителства на Бойко Борисов, коментират източници на EURACTIV в София. Според публикацията евентуално гласуване в подкрепа на страната ни заедно с Румъния би било политически актив за служебното правителство на президента Румен Радев. Това не е в интерес на редица партии в България, в това число и БСП, чийто лидер Корнелия Нинова е в конфликт с държавния глава, анализира изданието.

На 16 ноември Европейската комисия призова Хърватия, Румъния и България незабавно да бъдат приети в Шенген.

България и Румъния изпълняват критериите за членство, като Европейският парламент е дал своето одобрение за включването на двете държави още през юни 2011 г. Тази позиция е потвърждавана в серия от резолюции оттогава. На 18 октомври т.г. евродепутатите за пореден път призоваха за приемането на България и Румъния, като подчертаха, че свободното движение е в основата на идеята на ЕС.

Приемането на държави в Шенген минава през единодушно съгласие на страните в Съвета на ЕС, а такова за момента няма. До неотдавна съпротива за разширяването на шенгенското пространство имаше само от страна на Нидерланция, но към нея напоследък се присъединва и Швеция.

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство.

Докладите от последните експертните проверки показаха, че България е въвела стабилно управление на границите с ефикасно наблюдение и системни гранични проверки. За страната се казва, че разполага с необходимите структури, за да гарантира спазването на основните права, като гарантира достъп до международна закрила. За Румъния се казва, че висококачествено управление на границите, включително наблюдение и систематични гранични проверки.

Еврокомисарят Илва Йохансон обяви, че от вторник, 15 ноември, в трите държави се намира допълнителна мисия за проверка, след като нидерландският парламент настоя за още информация. Нидерландия и Швеция повдигат въпросите за издаването на визи и защитата на данните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024