България и Унгария са единствените страни в Европейския съюз, които не са подписали документа, с който международните спортни федерации се призовават да отстранят от структурите си всички свои руски и беларуски членове, посочва информация на сайта Inside the Games.

Общата позиция, породена от войната в Украйна, е подкрепена и от спортните министри на Япония, САЩ, Норвегия, Великобритания, Лихтенщайн, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Исландия.

Докато Унгария трайно се опитва да саботира въвеждането на европейските санкции срещу Кремъл, отсъствието на подписа на българския спортен министър в оставка Радостин Василев е донякъде изненадващо.

Инициативата идва като продължение на друга от март, която целеше да забрани на двете държави, участващи в инвазията, да получават домакинства на международни състезания и да преустанови достъпа на техните състезатели до надпревари в чужбина. В нея се искаше още и ограничаване на спонсорирането и финансовата подкрепа от лица и организации, свързани с тези страни.

В настоящото писмо се отменя препоръката руските и беларуските атлети да бъдат лишени от право да се състезават в международни форуми, но се посочва, че трябва да го правят без националното си знаме, държавни символи или химн. Държанието им трябва да бъде наблюдавано внимателно, за да се гарантира, че действително демонстрират неутралитет.

Повечето от олимпийските федерации забраниха участието на представители на двете държави, но някои приеха да ги допуснат като неутрални състезатели - например тениса и джудото.

Дори и там обаче се виждат строги мерки, като Уимбълдън, един от четирите най-големи тенис турнира, забрани напълно присъствието на руски и беларуски атлети в тазгодишното си издание. Решението бе разкритикувано от водещите организации в спорта и от Международния олимпийски комитет, който го отдаде на натиск от страна на британското правителство.

МОК не е предприел никакви действия срещу руските си членове, а официални лица на държавата-агресор се допускат на различни конгреси на ФИФА, Международния ски съюз и Международната боксова асоциация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море