Европейската комисия ще съди България втори път заради замърсения въздух в страната ни.

От комисията предприемат този ход заради неспазването на предишно решение на Съда на ЕС от 2017 г., което установи, че България е в нарушение на законодателството на Европейския съюз за качеството на въздуха.

"България систематично и непрекъснато не успява да спази граничните стойности за прахови частици (PM10) и да приеме подходящите мерки, за да поддържа възможно най-кратък срок на превишаване", се казва в изявлението от Европейската комисия.

Това може да доведе до финансови глоби както за времето след първото съдебно решение, така и за необходимото време оттук насетне за постигане на съответствие с изискванията. 

"Данните, предоставени от България за годините от 2015 до 2019, потвърждават, че системното и непрекъснато нарушение, установено от съда, продължава. Повече от три години след решението България не е успяла да гарантира, че всички нейни зони за качество на въздуха отговарят на граничните стойности, определени в директивата", се казва още в съобщението от комисията.

Фандъкова: В момента София няма сериозен проблем с въздуха

България показва някои от най-големите превишения както на годишните, така и на дневните стойности за PM10, което носи и съответните рискове за населението.

Комисията уточнява, че това е последно предупрежение към страната ни за системните ѝ провали в прилагане на законодателството на Европейския съюз в областта на природата.

Всичко това идва в поредния ден с опасно мръсен въздух в София. Нивата на фините прахови частици са два пъти над нормата, заради което от общината пусната безплатни буферни паркинги.

От ЕС изпращат и мотивирани становища относно нарушаването на правилата относно предоставянето на общоевропейски мултимодални информационни услуги за пътуване и мерки за безопасност, свързани с инфраструктурата и елсплоатацията на тунелите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft