България има рубли за газ: "Очакваме всякакви действия, граничещи със странното" Снимка: © Булевард България

Министърът на енергетиката Александър Николов отговори на заплахата на Владимир Путин да продава природен газ в ЕС само срещу руски рубли, като обяви, че държавата може да изпълни това условие.

"Не е застрашена доставката на газ за април. Има финансов контрагент в България, който може да изпълни доставката и в рубли. Очакваме всякакви действия, граничещи със странното. Конкретният сценарий вече е разгледан на ниво БЕХ за фактическа възможност за разплащане, така че не подлежат на риск плащанията по съществуващия договор", каза още той.

БЕХ е холдинговото дружество, в което влиза "Булгаргаз" - получателят на природния газ по договора с "Газпром".

По-рано в сряда Владимир Путин обяви, че "в най-кратки срокове" Русия ще поиска всички "неприятелски" държави да заплащат газовите доставки в руската национална валута, защото страната не искала повече да търгува в долари и евро.

Изявлението му доведе до скоростно повишение на цените на европейския пазар, но икономисти смятат, че позитивният ефект за Русия няма да е дългосрочен.

Плащането на доставките в рубли ще доведе до повишаване на разходите за внос на руски газ заради превалутирането. Това може доста по-бързо да убеди европейските правителства да се откажат от руския природен газ в замяна на засега по-скъпите алтернативни източници, както мнозина експерти настояват заради войната в Украйна.

Преди дни финансовият министър Асен Василев предупреди, че България не е в позиция да води нови преговори с "Газпром" за подновяване на изтичащия през декември 2022 г. договор.

"Ембаргото на руския газ и нефт е най-бързият начин да спрем войната в Украйна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023