Най-бързият път, по който руското нападение над Украйна може да спре, е въвеждането на забрана за вноса на руски петрол и газ. Приходите от този бизнес са това, което издържа цялата управленска система на Кремъл.

Това казват икономистите Сергей Гуриев и Олег Ицхоки в свое отворено писмо, публикувано в германския Spiegel. Гуриев е професор по икономически науки в престижния университет Sciences Po в Париж. Той е бивш икономически съветник на Дмитрий Медведев, но през 2013 г. емигрира от Русия във Франция - мястото му като ректор на Руската икономическа школа тогава беше заето от Симеон Дянков.

Олег Ицхоки е професор по икономика в Калифорнийския университет и научен сътрудник към Националното бюро по икономически изследвания на САЩ.

Двамата са убедени, че европейското ембарго върху руския природен газ и петрол е най-бързият начин за прекратяването на войната на Путин, а всяко друго частично решение ще е "много по-скъпо и опасно". Апелът им дойде малко преди руският президент да обяви, че вече щял да продава газ на "неприятелските" държави (т.е. на целия ЕС) само срещу руски рубли.

"Връщането към статуквото от преди войната вече не е сред възможните избори. Удължаването на тази криза ще доведе до много по-високи икономически разходи. Затова прекратяването на войната на Путин не е само хуманитарен, а и икономически императив", казват двамата експерти.

Ембаргото ще е скъпо, но цената е поносима, посочват те, като дават редица примери с изследвания върху сценария с евентуално прекратяване на руските енергийни доставки за ЕС.

"Водещи германски икономисти оценяват разходите по евентуално германско ембарго в обхвата на 0,5 до 3% от БВП или между 120-1200 евро на глава от населението - еквивалентът на умерена рецесия, който е по-нисък от икономическите щети от Covid. Нобеловият лауреат Пол Кругман също е съгласен, че тези разходи могат да се поемат. Две други изследвания анализират сценария на евентуално европейско ембарго. Първото стига до извода, че прекратяването на доставките на руски горива ще намали реалните доходи на европейците с по-малко от 1 процент. Второто изследване предполага, че пълното изключване на руския газ ще намали БВП в еврозоната с 2%", казват двамата автори.

Гуриев и Ицхоки се обръщат директно към властите в Берлин, които досега категорично отказват да наложат енергийни санкции върху Русия.

"Германското правителство разполага с подходящи фискални средства, за да подпомогне германските потребители, като субсидира по-високите разходи за енергия от алтернативни източници и облекчи негативните ефекти върху производството и пазара на труда - така както направи по време на Covid-рецесията", казва те.

Краят на зимата означава, че вече няма толкова голяма нужда от газ за отопление. Това е идеален момент за замяна на потреблението на газ и натрупването на колкото се може повече запаси от природен газ за следващата зима.

"Ако ембаргото започне сега, западните икономики могат да се адаптират бързо и най-после да се отърват от зависимостта от руски изкопаеми горива, като елиминират уязвимостта на Европа от икономическото изнудване на Путин. Анализ на института Bruegel показва, че Европа може да преживее следващата зима без руски природен газ и ще има само временни прекъсвания при незабавна забрана на руския петрол и газ", пишат руските икономисти.

По-важното е, че ако ембаргото не бъде наложено, това ще доведе до още по-големи загуби за Европа.

Войната на Путин е преди всичко човешка трагедия. Но тя е и икономическо бедствие за Европа. Европа се сблъсква с най-масивната бежанска криза от Втората световна война насам. Броят на бежанците надвишава 3 млн. души и продължава да расте. Прогнозите са, че икономиката на еврозоната ще влезе в рецесия през второто тримесечие на 2022 г. Русия допринася само с 3% за целия германски внос, а войната в Европа създава сътресения по вериги и процеси на доставки в Източна Европа, които представляват много по-голям дял от европейската търговия.

Защо досегашните мерки не са достатъчни за спирането на Путин?

Рублата изгуби 40% от стойността си. Руската фондова борса повече не съществува. Руският суверенен дълг се търгува срещу 20 цента за долар. Петролните и газовите приходи са гръбнакът на руския бюджет. През 2021 г. при много по-ниски цени на петрола директните приходи от този вид търговия представляваха 40% от руския бюджет, със значителен непряк принос през корпоративните данъци, данък общ доход и ДДС. Руският бюджет е балансиран при 44 долара за барел петрол.

Ако приходите на нефт и газ продължават, Русия ще излезе на фискален излишък.

Петролните приходи на Русия бяха забавени от доброволния бойкот на частния сектор срещу руския петрол. Трудно е да се оцени спада на износа на руски нефто, но той се търгува с безпрецедентни отстъпки при 30 долара на барел.

Фактическото ембарго на частния сектор създава сериозен проблем за Путин. Но първо, това ембарго не е цялостно - все още има западни търговци, които купуват руски петрол. И второ - сътресението на пазара може да се окаже временно, ако Русия успее да преориентира износа си по нови маршрути.

"Липсата на официално европейско ембарго е светлината в тунела на Путин. Докато той може да се надява за средносрочно разрешаване на проблема с доставките, има мотив да продължава войната", казват икономистите.

Частичното изключване на руската банкова система от SWIFT също създава само временни пречки пред Путин.

"Чуждестранните пари може да не влизат в Русия, а да се използват на международния черен и сив пазар. Путин ще се опита да използва тези резерви, за да всее хаос и разделение в Европа, така че да подобри преговорната си позиция", предупреждават те.

"Вярно е, че Путин плаща на военните и полицаите в рубли, а не в евро. Но без приходите от износа на природни ресурси руският бюджет ще е в дефицит. Тогава Путин ще трябва или да съкрати заплатите на войниците и полицаите, или да започне да печата пари. Инфлацията и без това е много висока и расте с 2% на седмица, а експортното ембарго ще я ускори значително. Изчерпването на приходите от чуждестранните валутни резерви и ускоряващата се инфлация в Русия ще подкопаят възможностите на Путин да поддържа покупателната способност на заплатите на полицаи, чиновници и пропагандисти, които са основните стълбове на потисническия му режим", казват Гуриев и Ицхоки.

Може ли ембаргото да се окаже напразно, ако Путин продава газ и петрол на Китай?

Двамата икономисти смятат, че пълното заместване на ЕС с Китай и други страни е невъзможно поради ограничената инфраструктура за пренос и мащаба на европейския пазар, който представлява 1/2 от износа на руски петрол и 3/4 от износа на природен газ от Русия.

Нещо повече - би било много по-трудно за САЩ да наложи вторични санкции върху държавите, търгуващи с Русия, ако европейските съюзници продължават да внасят руски енергийни ресурси.

"Безспорно, ембаргото ще удари и по редовите руснаци, независимо дали подкрепят войната или не. Но докато Путин е на власт, той ще продължава да преориентира руските фискални ресурси за облагодетелстване на приятелите му и подсилване на лоялността на репресивния и пропаганден апарат. Това ще се случи за сметка на понижаване на доходите на обикновените руснаци. Възстановяването на руската икономика изисква спиране на войната. Путин демонстрира пълно незачитане на човешкия живот. Той е готов да продължи войната, което е катастрофално не само за Украйна, но и за Русия", казват двамата икономисти.

Затова ембаргото е задължително решение, което ще ограничи финансовите ресурси на Путин за военните действия.

Всяко друга политическа опция най-вероятно ще се окаже поразително по-скъпа и опасна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023