Снимка: © Министерски съвет

Премиерът Кирил Петков разговаря с представители на Google и Amazon за потенциала за засилване на сътрудничеството между България и двете компании. Срещата е по повод откриването на новия Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

На срещата с представителите на Google е обсъдена възможността за създаването на съвместна работна група на правителството с компанията, която да подготвя предложения за нови проекти в България, свързани с дигиталната трансформация, облачните технологии и електронното правителство.

Българското правителство е обсъдило с компаниите и взаимодействието в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия.

Представителите на двете компании са в София по случай откриването на първия по рода си за Източна Европа Институт за компютърни научи, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Очаква се през следващите десет години България да инвестира близо 170 млн. лв. в него.

Института за компютърни науки е създаден в партньорство между Софийски университет и два от водещите университети в света – Швейцарският федерален технологичен институт (ETH) в Цюрих и Политехническият университет в Лозана EPFL. Новият институт INSAIT ще бъде част от структурата на Софийски университет.

България открива Институт за компютърни науки и AI, подкрепен от двата най-големи технологични института на Швейцария

На церемонията по откриването на Института присъстваха президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, българският еврокомисар Мария Габриел, просветният министър Николай Денков, както и неговият предшественик Красимир Вълчев, който подписа меморандума за създаването на Института. Сред гостите бяха още носителят на наградата „Тюринг“ проф. Шафи Голдвасер от MIT и нобеловият лауреат по химия Дан Шехтман.

„INSAIT постигна на практика невъзможното за българската съвременна политическа действителност - да обедини  усилията на четири правителства, две редовни и две служебни, които постигнаха единство в името на висока национална цел и много важно - приемственост“, заяви президента Радев на церемонията, цитиран от БТА.

Това е и първият път, в който технологични гиганти като Google, DeepMind и Amazon ще подпомогнат подобен проект в региона с инвестиция от над 12 млн. лв. Институтът ще заработи с помощта на българската държава, технологични компании и местния бизнес.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - известен български изследовател и водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект.

„Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 г., си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние както върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, така и върху ролята и авторитета на страната”, каза проф. Вечев по време на откриването.

Подготовката за откриването на INSAIT отнема близо 3 години. През 2021 г. Народното събрание ратифицира споразумение с двата швейцарски института, за да може да осигури финансиране за период от 10 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията