България инвестира 170 млн. лв. в изкуствен интелект и ще търси сътрудничество с Google и Amazon Снимка: © Министерски съвет

Премиерът Кирил Петков разговаря с представители на Google и Amazon за потенциала за засилване на сътрудничеството между България и двете компании. Срещата е по повод откриването на новия Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

На срещата с представителите на Google е обсъдена възможността за създаването на съвместна работна група на правителството с компанията, която да подготвя предложения за нови проекти в България, свързани с дигиталната трансформация, облачните технологии и електронното правителство.

Българското правителство е обсъдило с компаниите и взаимодействието в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия.

Представителите на двете компании са в София по случай откриването на първия по рода си за Източна Европа Институт за компютърни научи, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Очаква се през следващите десет години България да инвестира близо 170 млн. лв. в него.

Института за компютърни науки е създаден в партньорство между Софийски университет и два от водещите университети в света – Швейцарският федерален технологичен институт (ETH) в Цюрих и Политехническият университет в Лозана EPFL. Новият институт INSAIT ще бъде част от структурата на Софийски университет.

България открива Институт за компютърни науки и AI, подкрепен от двата най-големи технологични института на Швейцария

На церемонията по откриването на Института присъстваха президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, българският еврокомисар Мария Габриел, просветният министър Николай Денков, както и неговият предшественик Красимир Вълчев, който подписа меморандума за създаването на Института. Сред гостите бяха още носителят на наградата „Тюринг“ проф. Шафи Голдвасер от MIT и нобеловият лауреат по химия Дан Шехтман.

„INSAIT постигна на практика невъзможното за българската съвременна политическа действителност - да обедини усилията на четири правителства, две редовни и две служебни, които постигнаха единство в името на висока национална цел и много важно - приемственост“, заяви президента Радев на церемонията, цитиран от БТА.

Това е и първият път, в който технологични гиганти като Google, DeepMind и Amazon ще подпомогнат подобен проект в региона с инвестиция от над 12 млн. лв. Институтът ще заработи с помощта на българската държава, технологични компании и местния бизнес.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - известен български изследовател и водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект.

„Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 г., си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние както върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, така и върху ролята и авторитета на страната”, каза проф. Вечев по време на откриването.

Подготовката за откриването на INSAIT отнема близо 3 години. През 2021 г. Народното събрание ратифицира споразумение с двата швейцарски института, за да може да осигури финансиране за период от 10 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024