България излезе на трето място в ЕС по смъртност, свързана с Covid-19 за 2 седмици Снимка: © Булевард България

България е на 14-то място в ЕС по брой на новозаразените с Covid-19 души на 100 000 от населението за изминалите две седмици.

Държавата стои на трето място в ЕС и на второ място сред страните от Балканския полуостров по същия показател, но за смъртните случаи в двуседмичен период - 14,3 на 100 000 от населението са починалите от усложнения след коронавирусна инфекция, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По всички измервани показатели за епидемията в България има данни за увеличение на тежестта.

Кунчев обяви, че сред малкото положителни тенденции е наличието на минимален спад в заболяемостта в цяла Европа при сравнение на двата последни двуседмични периода. Разликите между страните са много големи - Австрия, Естония, Швеция и Гърция са сред държавите, в които епидемията се разраства с по-висок темп от България.

Има обаче и голям брой страни, в които се наблюдава отрицателна тенденция. Белгия, която въведе строги мерки след пика на епидемията, отбелязва над 40% спад в заболеваемостта.

"Изказвам лично мнение - в момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много дефинитивно решение. Или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи", каза Кунчев на брифинга на НОЩ.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че част от доказано инфектираните хора са "скрити" за статистиката.

Част от пациентите с положителни антигенни тестове не желаят да си направят повторно PCR-излседване, което в момента е единственият "официален" източник в системата на щаба за разпространението на заразата.

"Това по някакъв начин скрива част от заболелите, те се крият, не се карантинират, продължават да ходят на работа, продължават да заразяват близките си. Ние не бягаме от нашите отговорности, но нека и обществото да бъде отговорно към себе си и към нас", каза Балтов.

Оставки на 2/3 от персонала на новото Covid-отделение в Пловдив

Здравният министър Костадин Ангелов също обвърза влошаването на здравната криза в страната с това, че "мерките, които предприехме, не получават нужното разбиране от гражданите и подкрепа".

"Продължават да се ширят становищата, че все още няма такъв вирус или че ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите и правата на хората... Всички трябва да разберем, че те са необходими и важни. Ако сега се ограничим от някои права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост. Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът? Все още не знаем почти нищо за този вирус. Нямаме твърда основа, на която да стъпим. Говори се за планове за пандемия като грипните вируси. Че този вирус държи ли се като грипът, нали трябваше да изчезне през лятото? Много хора обясняваха, че така ще се държи той, щяха да си късат дипломите. Ето това е ситуацията. Отново има недоверие. Ако хората не вярват на държавата, ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни и са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде", каза той.

Ангелов отдели внимание на една от най-непопулярните леки мерки от последните седмици - въвеждането на "зелени коридори" за пазаруване на гражданите над 65-годишна възраст в магазините.

Той изрази учудване от критиките срещу нея от страна на обществеността и на бизнеса, след като по думите му коридорите са били съгласувани и "широко обсъдени" с представители на възрастните хора и на организацията на търговските обекти.

"Преместихме коридора следобяд и го удължихме с още един час. Той беше обсъден с представителя на асоциацията г-н Матеев. Сега разбираме, че този коридор носи някакъв тип несъгласие и неразбиране у магазините, не е подходящ и създава неблагоприятни условия. И аз си задавам въпроса "Къде сбъркахме?", след като всички бяха съгласни с тази мярка. Виждам, че има струпвания на хора, които чакат да дойде часът. Но защо, за Бога, чакат? Защо не се прояви разбиране, че тази мярка е с медицински цели?", коментира той.

Ангелов допусна, че отделянето на потоци от потребители не е сред най-целесъобразните мерки, доколкото същите хора после се смесват в градския транспорт.

"Експертите отново мислят как тя да има медицинска целесъобразност и да постигне резултат, като запази живота на тези хора. Ние сме във война и трябва да спасим живота на колкото може повече български граждани с мерките, които са възможни", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024