Почти две трети от лекарите и медицинските сестри в новооткритата Covid-структура на пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" са подали молба за напускане.

Това стана ясно от пресконференция на директора на болницата проф. Карен Джамбазов ден след скандалния случай със смъртта на двама болни от Covid-19 мъже, принудени да чакат на входа на клиниката в тежко състояние.

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая, все още продължава и вътрешната проверка за причините за забавянето.

"Необходимостта от повече легла в друга база беше продиктувана от непрекъснато нарастващия брой на пациенти в сравнително тежко състояние с Covid-19. Леглата в Инфекциозната клиника се оказаха недостатъчни. Миналата седмица беше обсъдено с ръководителите на клиниката по токсикология и клиниката по професионални болести възможността техните структури да бъдат преобразувани в Covid-отделение. Разкрихме около 35 нови легла.", каза директорът на болницата. Двете клиники са били с по-ниско натоварване досега, позволяват да не се смесват потоци с пациенти.

По думите му - персоналът на клиниката е бил информиран за пристигането на пациентите, но "логистиката не е била изчистена". Двамата мъже са чакали пред входа, за да може някой да ги качи на ръце до етажите със свободни легла.

Двама пациенти са починали в новата болница за COVID-19 в Пловдив заради хаос

Джамбазов твърди, че почти през цялото време пациентът с кислородната маска е изчаквал приема в линейката. В последните 20 минути е излязъл пред входа на отделението - тогава са направени и записите от съпругата на единия от тежко болните мъже.

Сградата е построена без асансьор. Липсата на носилки и на свободни санитари е довела до ситуация, в която лекар е пренесъл "почти на гръб" един от болните, който впоследствие почива.

Според главните лекари - персоналът на клиниките по токсикология и по професионални болести е разпределен така, че да покрива 24-часов диапазон, но част от щатните медицински кадри са решили да напуснат след преструктурирането.

Двете структури работят с по 5-6 лекари и съответния брой медицински сестри. Молби за напускане са подали двама лекари и 4 сестри от едното отделение, след като то е трансформирано в Covid-сектор.

"Проблемът с кадрите не е само в това звено - това е основният проблем в цялата страна. Имаме материална база, апаратура, лекарства. Това, което спира да бъде налично, е персоналът. Персоналът, който работи от 13 март, е уморен, прегорял, опитват се да издържат, но това е война. Няма откъде да намерим други хора", каза той.

Според началника на отделението по токсикология - една от служителките в новото Covid-отделение си е взела "изкуствено болнични" и напуска. Друга от лекарките е 71-годишна жена, която също ще прекрати работата си.

"Основният проблем е липсата на кадри и страхът от непознатата патология на Covid-19", каза той.

България излезе на трето място в ЕС по смъртност, свързана с Covid-19 за 2 седмици

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов също коментира темата, като посочи, че по негова информация - в деня на инцидента всички лекари и сестри на смяна са били по местата си и са се грижили за пациенти.

"Ако ме питате дали здравната система се справя, мога да кажа - да, но ако продължим с неразбирането на мерките и с толерирането на мнения, че това е една лъжа, че няма Covid, че мерките са измислени, за да пречат на хората, ако продължаваме да горим маски, ако наричаме лекарите убийци, ние ще загубим тези хора. А те са на местата си денонощно. Отвътре нещата изглеждат страшно. Апелът ми е към всички, подкрепяйте здравната система и лекарите. Това, което се случва в Пловдив, е върхът на айсберга. Тези неща се случват, защото системата не е реформирана. Но сега не е време за реформи. Те започнаха преди 20 години, свидетел съм, и не завършиха. До какво доведоха? До това, което виждаме в момента", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета