България на две скорости: Стратегия за обществото и икономиката при Covid-19

Мобилизацията по време на извънредното положение може да задържи разпространението на Covid-19 в поносими нива за здравната система. Обществото, бизнесът и властите обаче ще трябва да обмислят и крачката напред - промяната в начина на живот след преодоляването на първоначалния пик и връщането към активната икономическа дейност.

Една от стратегиите за постепенно възстановяване беше представена от предприемача Красен Кюркчиев, собственик на компанията "Фикосота", която организира една от първите големи дарителски кампании за ограничаване на заболяването. Предложението му е озаглавено "България на две скорости" и представлява група от мерки, целящи справяне с болестта при минимални загуби на човешки живот и минимални загуби за икономиката на България, без необходимост от значителни финансови ресурси.

Планът на Красен Кюркчиев и "Фикосота" залага на разделянето на обществото в две групи - високорискови,( "Защитена група" - възрастни над 65 г. и хронично-болни хора) и нискорискови ("Активна група" - активни млади хора в добро здраве). Предварителните оценки за нивото на смъртност от коронавируса показват, че най-уязвими са именно хората от първата група, при която опасността за фатален изход от боледуването е между 5 и 8 процента.

Предложението в "България на две скорости" включва "възможно най-пълно физическо разделение на двете групи", за да се ограничи риска от предаване на инфекцията към по-уязвимите хора.

Това може да се случи чрез разделяне на смесените домакинства в различни жилища, пускането на отделни превозни средства в обществения транспорт за двете групи, регулиране на работното време на магазините или отваряне на различни медицински кабинети или входове в здравни заведения, с цел избягване на прекия контакт.

Евентуалното разделяне на хората може да стане чрез кампания за активиране на незаетите жилища или отделяне на държавен ресурс за осигуряване на временно отделяне на по-младите хора в хотели или места за краткосрочен наем.

Според данни от "Фикосота", в страната има 3 милиона домакинства при 3,9 милиона жилищни имоти, част от които стоят празни заради спада на населението в последните години.

"Ако направим достатъчно силна кампания, за да убедим хората, че трябва да се разделят с близките си за свое добро за известен период от време, част от тези хора доброволно ще се отделят", казва Илина Лилова, оперативен директор на "Фикосота" в интервю за Нова ТВ.

Хората от високорисковата група ще бъдат призовавани да излизат от домовете си единствено при нужда и в определени времеви графици - вкл. за пазаруване в хранителните магазини, посещения при лични лекари или аптеки, плащания на битови сметки или достъп до общински и държавни услуги.

Мярката би трябвало да позволи на хората в нискорисковата група да продължат работната си активност и да запазят икономиката. Стратегията включва изискване за редовно преразглеждане на броя на заразените, капацитета на лечебните заведения, процента на хората с придобит имунитет.

Предварителните оценки за броя на засегнатите лица:

Стратегията предлага въвеждането на допълнителни мерки за сигурност на икономически активните граждани и за запазване на оперативността на фирмите с над 20 служители. Сред тях се включват идеи като:

  • Индивидуален план за движение на хората на работното място, за да може да се проследят потенциално контактните лица 5 дни назад
  • План за пълна дезинфекция и бързо отваряне на работните помещения и рестартиране на дейността.
  • Ограничаване и строго регламентиране на достъп на външни лица и транспортни средства – максимално ограничаване, само до определени територии, без контакт с персонала, с максимални защитни мерки, дезинфекция
  • Входен филтър и постоянен мониторинг на персонала
  • Максимално отделяне на потоците на хора и материални активи с цел ограничаване на контактите между групи хора – не само в работни процес, а и за пристигане на работното място и извозване
  • График за периодична дезинфекция на абсолютно всички помещения, съоръжения, инвентар
  • Задължителни предпазни маски за всички работещи на по-малко от 150 см.

Целта на разделянето е да се даде възможност за постепенно и диференцирано отхлабване на мерките за сигурност от извънредното положение, така че да защитят максимално високорисковата група и да позволят на нискорисковата да поддържа икономическата активност на държавата, казват още авторите на стратегията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023