България няма да плаща газа в рубли и обсъжда сигурността на доставките със Сърбия, Гърция и Турция

Българското правителство "няма да допусне нарушение на действащите договори" за доставка на природен газ от Русия и не приема условието на Кремъл за разплащания на горивото в рубли, вместо в евро или долари.

Това каза началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова след заседанието на Министерски съвет.

Въпросът с потенциално спиране на доставките от руска страна е обсъден от правителството, макар че за момента "няма очакване за такова спиране", каза Бориславова.

Министърът на енергетиката е информирал колегите си за разговорите, които води с Азербайджан като алтернативен доставчик и със Сърбия, Гърция и Турция във връзка с въпроса "как да се гарантира обща сигурност на газовите доставки в региона".

Бориславова не се ангажира с конкретна дата, на която може да се сключи споразумение с Азербайджан за увеличаване на количествата природен газ за България.

Кремъл направи крачка назад с ултиматума "газ срещу рубли"

"Правителството е в постоянен контакт с азерската страна и във връзка с текущото изграждане на газовата връзка, която е тясно свързана с това откъде минават количествата, които нашата държава има право да получи и по необясними причини при предишното управление се е отказала да получава. Имаме постоянен контакт, не мога да дам крайна дата, защото тя не бе коментирана на оперативното заседание", каза тя.

Завършването на газовата връзка с Гърция ще даде възможност за използване на голям капацитет за допълнителни доставки на азерски газ, но не е единствената опция за страната.

"И в момента се получават малки количества през Неа Месемврия - тя може да се използва и за пълното количество от газ. В момента текат разговори с правителството на Азербайджан и компаниите там", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024