Кремъл направи крачка назад с ултиматума "газ срещу рубли" Снимка: © Getty Images

Русия даде знак, че няма намерения да спира газовите доставки от 31 март, след като европейските правителства не отговориха на ултиматума за превалутиране от евро/долари в рубли на заплащането.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви пред журналисти в Москва, че новите механизми за заплащане няма да бъдат въведени веднага, а са част "разтеглен във времето процес".

"Това не означава, че това, което утре ще бъде доставено, трябва да бъде платено в рубли. Там има по-разтеглен във времето процес, просто от технологическа гледна точка", казва той, цитиран от "Коммерсант".

Няколко часа по-рано Германия обяви, че е задействала първа фаза от извънредния си план за евентуално спиране на газовите доставки, като даде да се разбере, че не възнамерява да плаща в рубли.

Само до преди два дни отново Песков твърдеше, че Русия няма да доставя природен газ, ако Западна Европа откаже новите условия.

Казусът възникна, след като Владимир Путин лично нареди на централната банка, правителството и Газпром да представят предложения до 31 март как "неприятелските държави" да бъдат накарани да спрат плащанията в западна валута и да купуват рубли от Русия.

Първоначално българският министър на икономиката Александър Николов обяви, че БЕХ има контрагент, който може да изпълни плащания в рубли. Няколко дни след това обаче Г-7 и ЕС обявиха общи решения, в които отказват да изпълнят блъфа на Русия, защото това би означавало нарушение на договорите за газови доставки. Тази позиция беше потвърдена и на 30 март от началника на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

Засега обаче няма обща европейска позиция за налагане на енергийни санкции срещу Москва, което мнозина експерти - включително независими руски икономисти - смятат за най-бързия начин за принуждаване на Путин да прекрати войната в Украйна.


Русия осъществи трето плащане по дълга си в долари вместо рубли, за да не изпадне във фалит


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023